NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium kuulutab teadus- ja arendustegevuse programmi „Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019–2027“ raames välja avatud taotlusvooru „Andmepõhised humanitaaria pilootprojektid“, mille eesmärk on kasvatada andmemahukat teadus- ja arendustööd keele ja kultuuri alal.

Oodatavalt katavad pilootprojektides kasutatavad andmestikud eri valdkondi ja meediumeid (keel, pilt, heli, audiovisuaalne materjal, liikuvusandmed). Need võivad pärineda nii avalikust kui ka erasektorist, nt Vikipeediast, E-varamust, kultuuripärandi digiteerimise tegevuskava projektidest, varasematest keele ja kultuuri TA-projektidest jm.

Projekti tulemus või väljund on andmete ja teadusliku analüüsi kombinatsioon, mis on avalikult kättesaadav.

Taotlusvooru kaudu toetatakse kuni 5 projekti, mille kestvus on maksimaalselt 1 aasta ja mille maht on kuni 50 000 eurot.

Toetust saavad taotleda avaliku-, era- ja kolmanda sektori asutused.  Eriti oodatud on  andmeteaduslikke projekte esitama noorteadlased. Taotlusi hindab programmi „Eesti keel ja kultuur digiajastul 2019–2027“ nõukogu, kaasates vajadusel väliseid eksperte.

Taotlus tuleb esitada ETISe kaudu, kus kirjeldatakse projekti plaan vastavalt taotlusvooru eesmärkidele, sh projekti täitjad, eelarve ja ajakava. Taotluse esitamise tähtaeg on 6. detsember 2021.