NordenBladet – Turkish Airlines (THY) ei luba enam Minski lendudele Süüria ja Iraagi kodanikke, erand on tehtud vaid diplomaatilise passiga reisijatele. Otsusest teatas neljapäeval Poola diplomaat, endine suursaadik Türgis Jakub Kumoch, vahendab NordenBladet.com.

Turkish Airlines teeb siiski erandi diplomaatilise passiga reisijatele nendest kahest riigist.

Lennufirma otsus tuli pärast seda, kui Turkish Airlinesi süüdistati migrantide lennutamisest Valgevenesse vaatamata kriisile Valgevene ja Poola piiril. Turkish Airlines lükkas süüdistused tagasi, märkides, et nende lennud Valgevenesse ei ole kuidagi seotud inimkaubanduse ja migrandikriisi tekitamisega.

Türgit, kus elab umbes 4 miljonit peamiselt Süüriast pärit migranti, on süüdistatud Valgevenesse suunduvate migrantide voolule kaasaaitamises. Süüdistamisele reageeris ka Türgi välisministeerium. “Türgi pole osa sellest probleemist ning me tõrjume igasuguse ürituse, mis kujutab Türgit osana probleemist,” teatas ministeerium. Ministeerium nimetas Turkish Airlinesi mustamist sihilikuks.

Kolmapäeval arutasid kriisi Poola ja Valgevene piiril ka Türgi ja Poola välisminister.

Euroopa Liidu võimalike sanktsioonide kehtestamine lennukompaniidele, mis aitavad Valgevenesse tuua EL-i riikidesse suunatavaid migrante, pani muretsema ka Vene suurima lennuettevõtte Aeroflot, mis kinnitas neljapäeval, et ei osale migrantide lennutamises Minskisse.

Avafoto: Jakub Kumoch

Loe ka:
Euroopa Liit kaalub Turkish Airlinesi ja FlyDubai keelustamist Euroopa lennujaamades