Rosh Hashanah on tõlkes pea aasta. Sel päeval loodi Aadam – Esimene inimene. Juutidel algab uus 5772. aasta meie kalendri järgi 29. septembril. Kui veelgi täpsem olla, siis 28. septembri õhtul, pärast päikese loojangut. Juudi kalendris algas sellega Tishrei kuu. Aja arvestus algab juutidel algusest, maailma loomisest. Niisiis, maailm sai loodud 5772 aastat tagasi – Aadam loodi 5772 aastat tagasi. Kuna juutidel on kuu kalender siis juudi uus aasta on liikuv püha.

Juudi traditsiooni järgi tähistatakse Rosh Hashanah festivaliga iga-aastast Jumala kroonimist Maailma Kuningaks, milles juudi rahvas taaspühendub kuninga ustavate teenrite rolli. Õnnitledes teineteist ütlevad juudid: Head ja magusat uut aastat. Olgu teil kirja pandud ainult hea. Sünagoogides puhutakse sel päeval shofaari, mis on kõver jäärasarv. Selle tugevad helid kutsuvad kuulajaid võitlema kõige kurja vastu. Kodusel pidusöögil pakutakse õunu ja mett, et tuleks hea ja magus aasta.

Uus aasta alustab ligi kuu aega kestvat pühade perioodi. Pärast kahte uusaasta päeva, heebrea keeles: Rosh Hashana, järgneb Gedaliah paastupäev, millega tähistatakse Esimese Templi hävitamist ligi 2500 aastat tagasi. Sellele järgneb Yom Kippur ning Lehtmajade Püha, siis Shmini Atzeret ja Simchat Tora, mis lõpetavad selle pühade perioodi.

Ja seitsmenda kuu esimesel päeval olgu teil pühalik kokkutulek; ühtegi argipäevatööd ärgu tehtagu; see olgu teile sarve puhumise päevaks! (4.Mo. 29:1) See on ainukeseks pühaks Iisraelis, mis alati algab kuu esimesel päeval. Traditsiooniliselt on see pühade periood olnud aasta alguse tähistamiseks.

Lisaks sarve puhumisele kuulub uue aasta tähistamise juurde mesi ja õunad ning ka mesi õuntega. Söökidest ja jookidest sobib üldisemalt kõik magus. Süüakse ka palju granaatõuna. Uusaasta soovina kõlab: “Head ja magusat aastat” (shana tova umetuka). Uus aasta ei ole väga rõõmus püha, vaid mõtlik. Traditsioonilised uue aasta palved sisaldavad Jumala, kui Kuninga ja Kohtumõistaja poole pöördumist.

Uusaasta pidustused lähevad sujuvalt üle paastupäevaks, millele järgneb aasta kõige suurem püha – Yom Kippur (lepituspäev).

Loe lisaks:
Rosh Hashanah 5772 holiday guide (Inglise keelne)
Mida kujutab endast juudi kalender SIIT

Gossip.ee soovib kõigile head magusat uut aastat!