NordenBladet — Leedus oli 30. septembri seisuga kõrgeima koroonaga nakatumise tase Euroopas. Miks on Leedu taas nakatumiste arvult tipus, kuigi vähemalt ühe doosiga on vaktsineeritud üle 60 protsendi inimestest? Aasta tagasi, 2020. aasta septembris oli Leedus kõrgeim nakatumiste tase 138, nädala keskmine oli 80 ringis. Nüüd on vastavad numbrid 1962 ja 1000, vahendab lrt.lt.

Koroonasse suremus on Leedus samuti tipus, kuigi üle 62 protsendi Leedu elanikest on saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi. 2020. aasta septembris oli Leedus koroonasse suremus praktiliselt null, täna on see igapäevaselt keskmiselt 17.

Leedu nakkushaiguste keskuse endine juht Saulius Čeplinskas ütles, et olukorra halvenemisel on kolm põhjust. Esimene on see, et inimesed on piirangutest väsinud. Mõned inimesed on liialt usaldanud vaktsiinide antavat kaitset. Mõned inimesed arvasid, et kui nad on vaktsineeritud, siis ei pea enam üldse ohutusmeetmeid järgima. Kolmandaks on nakatumiste kasvu kaasa toonud koroona mutatsioonid. Delta variant levib kergemini ja on muutnud pandeemia olukorda.

Čeplinskas ütles, et kui algse koroonaga pidi karjaimmuunsuse saavutamiseks vaktsineerima 70 protsenti inimestest, siis Delta puhul on see 90 protsenti.

Čeplinskase sõnul ei aita uued piirangud olukorda parandada. Viiruse levikut on võimalik peatada ainult siis, kui piisav hulk inimesi on vaktsineeritud.

Võrdluseks, Soomes on ühe doosiga vaktsineeritud 75 protsenti inimestest, Eestis 57 protsenti.