NordenBladet — Peaminister Kaja Kallas kinnitas tänasel kohtumisel Soome valitsusjuhi Sanna Mariniga, et Soome ja Eesti on lähedased sõbrad, seda eriti majandus- ja digikoostöös. Peaministrid arutasid kohtumisel kahepoolseid suhteid, rääkisid välis-, kliima- ja energiapoliitikast ning avasid värskelt renoveeritud Eesti suursaatkonna Helsingis.

Kallas tõi pidulikul avamistseremoonial esile, et saatkonna ajaloos peegelduvad Eesti ajaloo käänakud ja dramaatilised hetked. Nii ei olnud näiteks noorel vabariigil esialgu raha krundil oleva vana maja remontimiseks ega uue ehitamiseks ning praegune funktsionalistlikus stiilis hoone valmis alles 1934. aastal. „Eesti okupeerimisel nõukogude võimu poolt pitseeriti saatkonna uksed ning tollane saadik andis võtmed üle Soome välisministeeriumile. Ta palus neid hoida hoolega, sest ühel päeval võib neid taas vaja minna. Ja meil läkski,“ ütles Kallas kõnes.

Peaministri sõnul on Eesti ja Soome koostöö läbi aastate olnud väga hea ning samm-sammult süvenenud. „Meie riikide geograafiline lähedus ja ajaloolised-kultuurilised sidemed loovad kõik eeldused tihedaks ja loomulikuks suhtluseks,“ sõnas ta.

Kallas märkis, et Eesti ja Soome on olnud esirinnas andmevahetusprojektide elluviimisel, mis aitavad pakkuda paremaid teenuseid piiriülestele kodanikele ja ettevõtjatele ning hoida kokku aega ja raha. „Oleme sellega eeskujuks mitte ainult Euroopas, vaid ka maailmas. Loodan, et tulevikus saame näiteks rohetehnoloogiate osas samuti ühist sihti näidata,“ ütles peaminister.

Kaja Kallase sõnul aitab kahe riigi koostöö uuele tasemele viia Eesti-Soome tulevikukoostöö kolmas raport, mis valmib järgmise aasta alguses. Selle eesmärgiks on pakkuda visiooni ja uusi ideid kahepoolsete suhete süvendamiseks. „Maailm on silmitsi suurte muutustega energia, kliima, julgeoleku ja ühenduvuse poliitika vallas. See kõik nõuab koostöövaimu ja sihikindlust. Kõige mõistlikum on neile otsida lahendusi koos,“ lausus ta.

Peaministrid peatusid veel olukorral Valgevenes ja arutasid  kliimaneutraalsuse saavutamise plaane. Lisaks kõneldi koostööst tuuleenergeetika arendamisel, arutati Rail Balticu projekti kulgu ning Tallinna digitippkohtumise järelmeid ja usaldusväärse ühenduvuse (trusted connectivity) loomise olulisust.

Peaminister Kallas kohtus Helsingis veel Soome ärijuhtidega ning külastas Espoos EMMA kunstimuuseumis Konrad Mägi personaalnäitust „Maalikunsti müstika“.