NordenBladet — „Eesti õhuvägi – omas ja võõras mundris“ on Eesti militaarlennunduse ajaloo raamatusarja esimene osa, mis hõlmab sündmusi ajavahemikus 1918 kuni 1991 ehk Eesti õhuväe loomisest ja sellele järgnenud ajast kuni Eesti Vabariigi taasloomiseni.

„See on lugu sellest, kuidas noore Eesti Vabariigi sõjaväelasi rabas mõte lennundusest ja õhusõjavõimekusest. Sellest, kuidas alguses fantaasia ja soov haaras mehi ning sellest, kuidas reaalsus, milleks oli esmalt raha ja kohe sinna järele ka uus sõda, seadis paraku lennukatele plaanidele piirid,“ võtab raamatu kokku üks toimetajatest Rene Rässa.

„Raamat räägib ka sellest, kuidas Eesti lendurid sõjapöörises sattusid, kes itta, kes läände või kes sootuks okupatsioonivõimude poolt hukati ning Eesti meeste teenistusest võõrvägede õhujõududes nii siin- kui ka sealpool raudset eesriiet, külma sõja ajal,“ lisas Rässa.

Kirjastuse Argo väljaantud raamatu on koostanud Rene Rässa ja Toomas Türk ning selle väljaandmist on toetanud õhuvägi ja Õhuväe Allohvitseride Kogu. Raamatusarja teine osa, mis hõlmab endas taasiseseisvunud Eesti õhuväe olulisemaid sündmusi, on planeeritud ilmuma 2022. aastal. Raamatu esimene osa on saadaval raamatupoodides üle Eesti.