NordenBladet — Lõuna-Ameerikast Kolumbiast alguse saanud koroonaviiruse Müü (Mu) variant on jõudnud otsaga Soome. Soomes on registreeritud kolm uue mutatsiooni juhtumit.

Turu ülikooli viroloogia professor Ilkka Julkunen ütles, et Müü variant meenutab Beeta ja Delta variante. Ka Müü suudab läbi murda vaktsineerimise või haiguse läbipõdemise teel saadud immuunsusest. Ehk haigestuda võib olenemata vaktsineerimisest või haiguse varasemast läbipõdemisest, vahendab Ilta-Sanomat.

Professor Julkunen samas ütles, et praegused vaktsiinid toimivad kõigi variantide, ka Müü variandi vastu. Kaks doosi annab kaitse raske haigestumise vastu.
Professor Julkunen ütles, et Müü variandi nakatumise ja leviku kohta pole veel piisavalt andmeid. Juhtumid eri riikides näitavad, et variandil on levimise võimekus olemas. Müü variant on põhiliselt levinud Kolumbias ja Ekuadoris, kus vastavalt kolmandik ja viiendik nakatumistest on Müü variant.

Maailma terviseorganisatsioon WHO on tunnistanud Müü variandi huvipakkuvaks variandiks. See pole veel murettekitav variant, millised on Alfa, Beeta, Gamma ja Delta variandid.

Professor Julkuneni hinnangul on oht suhteliselt väike, et Müü variandist võiks saada samasuguse levikuga variant nagu praegu on Delta. Julkunen soovitab lasta end vaktsineerida kahe doosiga, kuna kahe doosi mõju koroona eri variantide vastu on eriti hea. Ühest doosist eriti hästi ei piisa. Vaktsineerimisega on võimalik kaitsta nii ennast kui teisi ja aidata kaasa ühiskonna avanemisele.

Avafoto: Pexels