NordenBladet — Koroonavaktsiini kolmas doos ei põhjusta Soomes arvatavalt mingeid erinevaid kõrvaltoimeid võrreldes kahe varasema doosiga, ütles terviseameti nakkushaiguste peaarst Hanna Nohynek. Mujalt maailmast saabuva info kohaselt ei põhjusta kolmas doos erinevaid kõrvaltoimeid võrreldes varasemate doosidega. Andmed on saadud näiteks Iisraelist, kus kolmanda doosiga on vaktsineeritud juba üle miljoni inimese, vahendab Yle.

Ravimifirma Pfizeri poolt USA-s ja Iisraelis läbi viidud uuringud näitavad, et kolmanda doosiga esines palavikku ja süstimiskoha valulikkust samapalju kui teise doosi puhul, ütles Nohynek.

Kolmanda doosi puhul on olnud samas üks oluline erinevus. Rohkem on esinenud lümfisõlmede paistetust kolmanda doosi puhul, märkis Nohynek. Kõik muud kõrvaltoimed on laias laastus samad.

Lümfisõlmede paistetus pole eriti tõsine asi. See läheb aja jooksul üle, nagu ka muud vaktsineerimisega kaasnevad palaviku- ja valuvaevused. See on ebameeldiv, kui lümfisõlmed kaenla all üles paistetavad ja valu teevad, aga see läheb üle, kinnitas Nohynek.

Iisraelist on teada kolmanda vaktsiinidoosi mõju ka vanemaealistele inimestele. Selle põhjal ei erinenud kolmanda doosi kõrvaltoimed nendest, mis esinesid pärast teist doosi.

Praegu antakse Soomes kolmandaid vaktsiinidoose immuunpuudulikkusega inimestele ja meedikutele. Enne kui Soomes antakse soovitus kolmanda doosi kohta tervele elanikkonnale, uuritakse kahe doosi mõju. Kolmandaid doose hakatakse tõenäoliselt andma kõigepealt eakatele inimestele ja edasi minnakse nagu varasema vaktsineerimise puhul.

Soome ravimiametile Fimea pole praeguseks tulnud ühtegi teadet kolmanda doosiga kaasnenud kahjulike kõrvaltoimete kohta. Kokku oli Fimea 7. septembriks läbi töötanud 3700 teadet koroonavaktsiini kahjulike kõrvaltoimete kohta, neist raskeid juhtumeid oli 2400. Ligi 11 000 teadet ootab veel läbi vaatamist. Soomes on antud üle 7 miljoni koroonavaktsiini doosi.

Avafoto: Pexels