NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul istungil keskendutakse COVID-19 olukorrale Eestis ning arutatakse viise ühiskonna võimalikult avatuna hoidmiseks. Istung tõlgitakse viipekeelde.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Siret Kotka sõnul on nakatunute arv stabiilne, kuid paraku on see stabiilsus püsima jäänud murettekitavalt kõrgel tasemel. „Samuti soovime avalikul istungil selgitust probleemile, et uusi vaktsineerituid ei tule nii kiiresti juurde, kui varasemad plaanid seda ette nägid ning uurime, kui tõhus on vaktsineerimine, kui pea iga neljas nakatunu on vaktsineeritud,“ ütles ta.

Kotka lisas, et kindlasti soovitakse tänasel istungil vastuseid ka haridusasutuste valmisoleku ja võimekuse kohta tagada COVID-19 tingimustes kvaliteetset õpet. Lisaks huvitavad komisjoni tema sõnul vaktsiinipassiga seonduvad küsimused.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt märkis, et avalikul istungil pööratakse tähelepanu ka sellele, millised on edasised plaanid ühiskonna võimalikult avatuna hoidmiseks ajal, kui nakatunute arv tõuseb. „Ühiskonna avatuna hoidmise ja vaktsineerimise taseme vahel on selge seos. Muret teeb see, et valitsus ei ole suutnud täita oma vaktsineerimisplaani eesmärki, et 22. septembriks peab olema vaktsineerituid 70 protsenti täiskasvanutest. Mida kõrgem on vaktsineerituse tase, seda kiiremini saab naasta tavaelu juurde. Seda teed on läinud näiteks Taani ja seda teed astub ka Soome. Küsimusi on ka seoses maskide kandmise, haridusasutuste ja hoolekandeasutuste töö, avalike ürituste ja ka plaanilise ravi jätkamisega haiglates. Need on kõik väga tõsised teemad, millel soovime tänasel kohtumise peatuda,“ rääkis Kütt.

Avalikule istungile on kutsutud tervise- ja tööminister Tanel Kiik, Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Riigikantselei ning haigekassa esindajad.

Avalik istung algab kell 15 ja seda on võimalik jälgida veebis.