NordenBladet — 22.–26. september toimuvad Grazis Euroopa kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2021. Ligi 400 andekat noort üle Euroopa hakkavad võistlema 38 kutsealal. Eestit esindab 14 võistlusalal 17 noort, kelle osalemist korraldab Haridus- ja Noorteamet koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi ning kutseõppeasutustega.

Kaks korda viiruse tõttu edasi lükkunud suurvõistlusel osalevad Eesti noored meistrid 14 erineval alal: ehitusviimistlus, keskkonnatehnika lukksepp, müürsepp, plaatija, keevitaja, veebiarendaja, graafiline disainer, kokk, restoraniteenindaja, vastuvõtu administraator, sõiduautotehnik, rätsep, maastikuehitaja ja ettevõtlus. Kolme viimase puhul on tegu paarisvõistlusega.

Haridus- ja Teadusministeeriumi kutsehariduse valdkonna juhi Teet Tiko sõnul on oluline, et Eesti noored kutsemeistrid saaksid oma oskused ka rahvusvahelisel tasemel proovile panna ning on eeskujuks ja innustuseks teistele õppuritele. „Hea meel on, et meie EuroSkills 2021 võistlejad siiski saavad võimaluse ennast tõestada. Oleks olnud väga kahju kui pandeemia tõttu edasilükkunud võistlus lõplikult ära jäänud oleks ning noorte enam kui aasta väldanud ettevalmistus ilma väärilise lõputa jäänud,“ tõdeb Tiko.

Võistluste Eesti tehniline delegaat Tanel Oppi soovib tunnustada just Austria poolseid korraldajaid ja WorldSkills Europe organisatsiooni. „Vaatamata suurele ebaselgusele on suudetud võistluste korraldamise protsess edukalt läbi viia, välja töötada meetmed kõigi osalejate terviseohutuse tagamiseks. Üksikud riigid on küll osalemisest loobunud, aga kõigil aladel on reeglistikule vastav hulk võistlejaid ja kuskil ei ole tehtud võistluste sisulises kvaliteedi järeleandmisi. Ootan konkurentsitihedat võistlus ja muidugi usun, et meie võistlejatel läheb hästi,“ loodab Oppi.

Võistlejad lendavad Grazi esmaspäeval, 20. septembril kell 17:45 (kogunemine lennujaamas 15:30). EuroSkills avatakse 22. septembril ning parimaid autasustatakse 26. septembri lõputseremoonial. Tagasi tuleb terve delegatsioon 27. septembri südaööks (00:30).

Üleeuroopaliste kutsemeistrivõistluste EuroSkills eesmärk on tutvustada erinevaid kutsealasid ja noorte meistrite oskusi ning seeläbi arendada kutseõpet terves Euroopas. Võistelda saavad kuni 25aastased noored. EuroSkillsi võistlused annavad hea võimaluse tutvuda lähemalt erinevate kutsealadega ja võrrelda Eestis õpetatavate erialade taset teiste Euroopa riikidega.  EuroSkillsi võistluste žüriides osalevad ekspertidena ka meie kutseõpetajad. Saadud kogemus annab hea võimaluse erialade edasiarendamiseks Eesti kutsekoolides. EuroSkillsi võistlusi koordineerib WorldSkills Europe. Võistluste arendamises löövad kaasa kõik organisatsiooniga ühinenud riigid. Eestit esindab Haridus- ja Noorteamet.

EuroSkills ametlik koduleht: https://euroskills2021.com/en/
Eesti delegatsiooniga saad tutvuda: http://www.kutseharidus.ee/euroskills2021/