NordenBladet — Soome terviseamet muutis täna esmaspäeval, 20. septembril soovitust ja uue soovituse kohaselt ei pea alla 12-aastased enam haigusnähtudega koroonatestile minema.

Alla 12-aastased peavad testile minema, kui neil on haigusnähud ja nad on viimase kahe nädala jooksul puutunud kokku laboratoorselt kinnitatud koroona juhtumiga, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks tuleb minna testile, kui alla 12-aastasel lapsel on haigusnähud ning peres on alla 16-aastaseid vaktsineerimata isikuid või isikuid, kes on immuunpuudulikkusega.

Terviseamet soovitab lisaks, et lapsele tehtaks test, kui arst peab seda vajalikuks.

Vaktsineerimata ja üle 12-aastased isikud peavad minema testi tegema alati, kui neil esinevad viirushaiguse haigusnähud.

Kui isikul on haigusnähud, tuleb jääda koju ning ei tohi minna kooli ega lasteaeda. See tähendab, et kergeid haigusnähtusid võib jälgida kodus ilma testi tegemata. Haigusnähud on leebed, kui laps on elav ja jaksab mängida, kuigi tal võivad olla, köha, nohu ja palavik. Kontakte tuleks väljaspool peret siiski vältida, kuni haigusnähud on taandunud.

Laps võib naasta lasteaeda või kooli, kui haigusnähud on taandunud. Haigusnähud ei pea olema täielikult kadunud. Nii koroona kui teiste hingamisteede nakkushaiguste nakatuvus väheneb, kui haigusnähud taanduvad.

Terviseamet muutis täna esmaspäeval ka juhiseid koroonaga kokkupuute kohta lasteaias ja koolis. Samas  rühmas või klassis olijaid ei peeta automaatselt kokkupuutunuks. Sellisel juhul arvestatakse viirusega kokku puutunuks neid, kes on nakatunud isikuga vahetult kokku puutunud. Varem pandi terve rühm või klass karantiini, kui tuvastati nakatumine ühel isikul. Nakatumise oht on aga koolides olnud väike.

2020-2021. aastal puutus lasteaias ja koolis koroonaga kokku 95 000 isikut ja vaid 1,9 protsenti nakatusid.