Eesti Pank avalikustab keskpanga presidendiks kandideerivate isikute nimed praeguse plaani järgi tõenäoliselt järgmise nädala kolmapäeval või neljapäeval, vahendab BNS.

 

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik rääkis kolmapäeval BNS-ile, et nõukogu hakkab presidendi valmimist esimest korda arutama oma 6. septembri koosolekul. Et seda teha saaks, tuleb vastavad materjalid nõukogu liikmetele viis kuni seitse päeva varem laiali saata.

Eesti Panga presidendi kandidaate saavad üles seada keskpanga nõukogu liikmed.

Männiku selgitusel saavad avalikuks kõikide isikute nimed, keda on üles seatud. Praeguse seisuga on kandidaate Männiku sõnul alla kümne. Ta avaldas heameelt, et nende hulgas on «rohkem kui kaks väga tugevat kandidaati».

Männik rääkis, et on viimastel nädalatel aktiivselt suhelnud Eesti Panga nõukogu liikmetega ja arutanud, millised omadused peavad Eesti Panga presidendil olema. Samuti on ta nõukogu liikmetega arutanud esitatud kandidaatide üle, et püüda välja selgitada, kellel neist võiks olla kõige laiem toetus nõukogus.

Männik selgitas, et tema roll on nõukogu esimehena tagada, et keskpanga uus president saaks valitud. Nii temal kui nõukogu liikmetel on sellises olukorras enamasti rohkem kui üks kandidaat, keda presidendi kohal toetada.

Hea poleks olukord, kui nõukogus tekib polariseerumine ja ükski kandidaat ei saa nõukogu enamuse toetust, rääkis Männik. Selles mõttes oli tema sõnul väga edukas kevadel toimunud Eesti Panga asepresidentide valmine, kuna mõlemad valituks osutunud asepresidendid said kõigi kaheksa nõukogu liikme toetuse.

BNS-i küsimusele, kas Eesti Panga presidendi kanditaatide hulgas on ka varem Euroopa Keskpangas töötanud Andres Tupits ja maailmapangas töötav Ardo Hansson, vastas Männik, et ühegi konkreetse nime kohta ta praegu kommentaare ei anna.

Idee kohaselt peaks uue Eesti Panga presidendi valimine toimuma selliselt, et esimesel koosolekul vaatab nõukogu läbi kandidatide pika nimekirja ja valib välja isikud, kelle üle arutelu jätkub järgmisel koosolekul. Kui kandidaate pole palju, võib keskpanga uus president selguda juba esimesel koosolekul.