NordenBladet — Soomes valmistatakse kiirkorras ette kolmandate koroona-vastaste vaktsiinidooside andmist ja seda hakatakse tegema juba oktoobrikuus. Soome terviseamet on teinud ettepaneku hakata kolmandaid doose jagama võimalikult ruttu. Asjaga tegeleb praegu sotsiaal- ja terviseministeerium ja pärast seda teeb otsuse valitsus, vahendab Ilta-Sanomat.

Terviseameti peaarst Hanna Nohynek ütles, et loodetavasti õnnestub hakata kolmandaid doose jagama juba oktoobris. Vaktsiine on selleks saadaval piisavalt.
Pudelikaelaks on praegu bürokraatia, sest Euroopa Liidus pole veel ühelgi vaktsiinil kolmanda doosi jaoks müügiluba. Samas on liikmesriikidel võimalik teha iseseisvaid otsuseid, seda meditsiinilistel ja rahvatervisest tulenevatel põhjustel. Ohustatud gruppidele on vaja hakata kolmandaid doose jagama kohe, et ära hoida haigus- ja surmajuhtumeid.

Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi info kohaselt valmistatakse kolmandate dooside jagamist ette kiirkorras. Esimeses järjekorras saavad kolmanda doosi need üle 12-aastased, kel on haiguse või ravimite tõttu immuunpuudulikkus, neid on Soomes kokku 90 000.

Terviseameti andmetel ei piisa immuunpuudulikkusega inimestel kahest vaktsiinidoosist ja neile soovitatakse kolmanda doosi andmist kaks kuud pärast teist doosi. Neile inimestele oleks optimaalne kuur kolm doosi iga kahe kuu tagant.

Järgnevalt saavad kolmanda doosi need sotsiaal- ja meditsiinivaldkonna töötajad, kes vaktsineeriti detsembrist 2020 kuni veebruarini 2021. Neid on kokku ligi 50 000. Nende hulka kuuluvad meedikud, kes töötavad koroonapatsientidega ja on seetõttu eriti suures ohus. Nende puhul on kolmanda doosi põhjuseks teisest doosist möödunud pikk aeg ja vaktsiini kaduv mõju. Neile antakse kolmas doos, kui teisest doosist on möödas 6 kuud.

Terviseameti ettepaneku kohaselt aga ei tohi kolmandate dooside jagamine takistada esimeste ja teiste dooside andmist.

Ülejäänud inimestele esialgu ei soovitata kolmanda doosi andmist, aga asja arutatakse veel septembrikuu jooksul, seda teistest riikidest saabuva info põhjal. Nohyneki väitel on kaitse viiruse vastu veel hea neil, kes on saanud kaks doosi ja kel pole immuunpuudulikkust. Praeguse info valguses pole Nohyneki väitel vaja kolmanda doosi andmisega kogu elanikkonnale kiirustada. Näiteks pole teada, milline immuunsus tekib siis, kui kaks doosi saanud inimene nakatub koroonaga – kas siis saab parema immuunsuse.