NordenBladet — Riigikogu kunstisaalis Mauri Grossi isikunäitusel „SUGUVÕSA 3“ on üleval maalid, millel kujutatud lõputult hargneva võsa kujund on aluseks ka „suguvõsa“ mõistele, millest on tuletatud näituse pealkiri ning mis annab suuna teema sisu lahtimõtestamiseks.

Kunstniku töövahendiks on fragmentaalsed õlimaalid ja detailide kaudu visuaalselt pilti sisse minek ja sinna heas mõttes kinni jäämine.

Maalide ainus otsene viide loodusele ongi samaaegne õitsemine ja kõdunemine. Kõik on muutumises, liikumises ja kasvamises – isegi jäikade juurtega suguvõsa. Maalide sisulise teekonna võtab sümboolselt kokku autori töö „Leerililled“, mis viitab omakorda suguvõsaga seotud sündmuste puhul kingitavatele kimpudele.

Näitusel põimuvad Mauri Grossi viimaste aastate lopsakad võsa- ja lillemotiivid mono-kroomse minimalismisarjaga, millega tuuakse kontrastide kaudu esile maalide tehnilised ja sisulised varjundid. Maale vaadeldes ja süvenedes piisab staatilises tänapäevases elutempos enese usaldusest, et jõuda sammuke hüpnoseerivale tunnetusele lähemale.

Kunstikriitikute arvates seisnebki Grossi töödes maalide hüpnotiseeriv mõju fragmentaalsuses ja detailides. Ka varem on kunstnik sarnast töömeetodit kasutanud oma nn kirsisaju-seerias. Grossi isikunäituse maalidel kujutatud värviküllane võsa on nagu kevadine kulu, mitmeaastane ja -kihiline, kohati koltunud ja kuivanud, samas teisal roheliste rohulibledega pikitud.

Mauri Gross on alates aastast 2008 vabakutseline kunstnik, kes viljeleb õlimaali ja graafikat. 1988. aastal lõpetas Tartu Kunstikooli ja aastatel 1990–1992 õppis Tallinna Pedagoogikaülikoolis joonestamise ja kunstiõpetuse erialal. 1997 lõpetas Eesti Kunstiakadeemias maali eriala. Alates 2013. aastast on Gross Eesti Kunstnike Liidu liige ja alates aastast 2015 Eesti Maalikunstnike Liidu liige. Näitustel osaleb alates aastast 1991, sealhulgas on viimasel viiel aastal osalenud enam kui 20 näitusel.

Mauri Grossi isikunäitus „SUGUVÕSA 3“ jääb avatuks 7. oktoobrini.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.