NordenBladet — 30. juulil saatis kaitsevägi Leetu erinevatest üksustest mehitamata lennuvahendite meeskonnad, et toetada Leedut riigivastase hübriidrünnaku tõrjumisel ning võitluses Valgevene kaudu toimuva ebaseadusliku rändega. Meeskonnad panustavad oma vastutusalal olukorrateadlikkuse hoidmisega.

„Meie meeskonnad katavad vaatlusega alad, kus Leedu piirivalve on palunud abi. Oma mehitamata lennuvahenditega näeme terviklikku pilti õhust ja omame ülevaadet piiril toimuvast. Oleme tuvastanud migrantide piiririkkumisi ning sellest koheselt Leedu piirivalvele teada andnud,“ ütles kontingendi ülem major Sergei Alipjev.

Kaitseväelaste pakutav info parandab ülevaadet piiritsoonis toimuvast ja meeskondade rakendamise vastu on tundnud huvi ka teised samas piirkonnas asuvad kordonid. Teenistuse jooksul on eestlased andnud leedukatele kasulikku teavet illegaalsete migrantide liikumisest piiritsoonis. Eesti üksused jäävad Leetu vähemalt augusti lõpuni.

„Leedu poliitikud on väljendanud suurt tänutunnet ja heameelt, et Eesti oli esimene riik, kes reageeris kahepoolselt ning saatis oma inimesed siia appi. Eesti abi on reaalses elus tõesti aidanud leedulastel kriisiga toime tulla,“ ütles Eesti suursaadik Leedus Kai Kaarelson.

Igapäevaseid ülesandeid täidavad Leedus kolm mehitamata lennuvahendite meeskonda ning nende roteerumine toimub iga kahe nädala tagant.

Kaitsevägi on eelnevalt eraldanud Leedule ka kaitseväe varudest 100 kilomeetrit tõkestustraati riigipiiri tugevdamiseks ja saatnud kohale läviohvitseri. Samuti on Eesti valmis pakkuma Leedule tuge hangete läbiviibimisel.

Avafoto: Eestlaste tegevus Leedus UAV meeskondadega 13.08.21