NordenBladet — Välispiiriületuse piiranguid muudetakse vastavalt esinemissagedusele, kuna koroonaviiruse epideemia on jätkuvalt tugev kogu maailmas. Valitsus otsustas asja 5. augustil ja otsus jõustub 9. augustil ning kehtib kuni 22. augustini 2021. Soome võib vabalt tulla igast riigist, kui esitada tõend tunnustatud vaktsiinikuuri kohta.

Välispiiriületus on Soome ja Schengeni-väliste kolmandate riikide vaheline piiriületus. Eelmist 15. juuli otsust muudetakse alates 9. augustist nii, et Ukrainast Soome saabuva piiriületuse puhul kaotatakse sisenemise piirangud Ukraina elanikele.

Sissesõidupiirangud taastatakse Aserbaidžaani, Lõuna-Korea, Jaapani, Moldova, Serbia ja Singapuri elanikele nimetatud riikidest Soome suunduva piiriületuse puhul. Kui nendest riikidest saabuv inimene ei ole saanud täielikku vaktsiinikuuri, on lubatud sisenemine vaid Soome naasmiseks, teistesse ELi või Schengeni riikidesse tagasipöördumiseks, transiidiks lennujaamas või muul hädavajalikul põhjusel.

Muidu kehtivad 15. juulil vastu võetud ja 19. juulil kehtima hakanud piiriületuse otsused. Need piirangud on jõus 22. augustini.

Soome võib vabalt tulla kõikidest riikidest, kui esitada tõend tunnustatud vaktsiinikuuri kohta
Soome valitsuse 15. juuli otsuse kohaselt pääsevad vabalt sisse kõikidest riikidest pärit isikud, kes esitavad tõendi 14 päeva enne Soome saabumist saadud tunnustatud COVID-19 vaktsiinikuuri kohta. Tunnustatud vaktsiine saab kontrollida terviseameti veebisaidilt.

Soome reisivad inimesed peaksid aga arvestama sellega, et välispiiri ületusel on vähem kui kuus kuud tagasi väljastatud tõend COVID-19 haiguse läbipõdemise kohta kehtiv ainult ELi ja Schengeni riikide kodanikele ning ELis või Schengeni riigis elavatele isikutele.
Teadmiseks:

Soome piirivalve nõustab inimesi piiriületuse küsimustes telefoni ja e-posti teel. Teenus on saadaval soome, rootsi ja inglise keeles tööpäeviti kella 8–16 telefonil +358 295 420 100. Küsimusi saab saata ka e-posti teel aadressile rajavartiolaitos(at)raja.fi.