OHMYGOSSIP — Müüdid ja tegelikkus kaalulangetamise kohta! Üks sõbranna ütleb, et piimatooted teevad paksuks, teine soovitab kõhnumistablette. Kuidas ja kas need mõjutavad kehakaalu? Mida võib süüa ja mida mitte?

Nädalas on võimalik kehakaalu vähendada 10 kg või rohkem
See on võimatu. Isegi, kui loobuda söömisest täielikult, ei lange kaal normaaltingimustes nii kiiresti. Kaalulangus on maksimaalselt paar kilo nädalas. Kui kaal langeb rohkem kui kilo nädalas, siis tekitab see terviseriske.

Taimsed kaalulangetamisvahendid on ohutud

On taimseid lahjumisvahendeid, mis on väga ohtlikud. Siinkohal võib nimetada näiteks Ephedra taime (aine efedriin), mille üledoseerimine võib lõppeda surmaga. Efedriini tarvitamine võib tekitada tõsiseid tagajärgi kõrge vererõhuga, südame rütmihäiretega, veresuhkru kõrgenemise, kilpnäärme probleemidega inimestel jne. Efedriin on ka sageli kasutatud dopinguaine. See aine annavab kiire tulemuse, aga kahjuks toime ei püsi kaua.

Kui tahate kasutada kaalu langetavaid vahendeid, siis ostke neid apteegist ja pidage nõu ka apteekriga.

Enne kõhnumist soodustava vahendi tarvitamist ei ole vaja konsulteerida arstiga

Seda oleks kindlasti vaja teha. Mõned lahjumisvahendid seovad ka teisi ravimeid. Nii võib toime muutuda näiteks rasestumisvastastel ja kolesterooli alandavatel ravimitel. Kõhnumisravimid ei ole mõeldud rasedatele!

Kaalualandamise ravimid on ainus tõhus abi liigse kehakaalu vastu

Kui ei muudeta toitumisharjumusi ja hakata ennast liigutama, siis ei aita ka kõige popimad lahjumisvahendid. Valesti toitudes ja mitte liigutades jääb mahtumine ülikooliaegsetesse teksadesse vaid unistuseks.

Kaalu vähendava retseptiravimiga on kerge viis kilo saledamaks saada
Võimalusel hoidu retseptiravimitest! Neid kirjutatakse välja juhul, kui rasvumine on nii tõsine, et rohust saadud kasu ületab võimalikke kõrvalmõjusid.

Tärkliserikkad toidud teevad paksuks

Paljud tärkliserikkad toidud (leib, riis, kruubid, pastatooted, kartul jne) sisaldavad palju tärklist. Kuid vähe rasva. Ainult liiga suures koguses ja koos rasvase lisandiga (kaste, määre jne), teevad need paksuks. Süsivesikud on organismi tähtsaimad energiaallikad.

Palju valku sisaldavaid toidulisandeid süües kasvavad lihased kiiremini ja keha saab ilusa vormi

Toidulisanditele tuleks igal juhul eelistada valgurikast toitu. Sellest ainult ka ei piisa, lisaks on vaja piisavat treeningut. Liialdada valguga ei tohi, kuna liigne valk koormab neerusid ja maksa.

Piimatooted on tervisele kahjulikud ja teevad paksuks

Piimatooted, eriti aga probiootilisi baktereid sisaldavad piimatooted, on tervisele kasulikud. Nad on heaks täisväärtusliku valgu, mineraalainete (kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi allikaks) ja vitamiinide (D- ja B-vitamiinide) allikaks. Kui kehakaal on probleemiks, siis tasub valida lihtsalt madalama rasvasusega piimatooteid. Bioneer soovitab eelistada mahepõllumajandustooteid.

Kaalulangetaja peab sööma vaid toorest köögivilja, sest see on kõige tervislikum
Umbes pool köögiviljadest soovitatakse süüa toorelt, teine pool tarvitada kuumutatult. Kuumutamine suurendab lükopeeni omastamist. Lükopeen on võimas antioksüdant. Vitamiinikadude vähendamiseks on mõtet köögiviljad lisada juba mulinal keevasse vette, keeta neid nii vähe kui võimalik ja kasutada keeduvett toiduks. Kaalulangetaja ei pea sööma vaid toorest köögivilja.

Punane liha on tervisele kahjulik ja teeb paksuks
Kui sööd palju rasvast liha, siis tea, et see sisaldab palju küllastunud rasvhappeid ning kolesterooli. Selline toiduvalik soodustab kehakaalu tõusu ja suurendab südamehaiguste riski. Eelistage väherasvast liha. Hautamine on kasulikum kui praadimine. Punane liha on väga hea valgu- ja rauaallikas. Mõõdukalt tohib kaalulangetaja süüa ka punast liha.

 

Avafotol: modell Carmen Kass (Scanpix). Pilt on illustreeriv