NordenBladet — Valitsus kiitis põhimõtteliselt heaks haridus- ja teadusminister Liina Kersna ettepaneku leevendada piiranguid huviharidusele ja lubada alates 24. maist korraldada siseruumides eksameid ja konsultatsioone. Olulisel määral puudutab muudatus muusikakoole, mis peavad korraldama lõpu- ja sisseastumiseksameid.

“Nii konsultatsioonide kui ka eksamite ajal tuleb kindlasti järgida kõiki nakkusohutuse reegleid: kanda maske, hoida distantsi, korraldada õppetööd hajutatult, õhutada ruume – kõike selleks, et mitte anda koroonaviirusele võimalust meie hulgas levida,” ütles minister Kersna.

Siseruumides huviharidust läbi viies on kõigil vähemalt 12-aastastel osalejatel kohustus kanda maske. Maski ei pea kandma juhul, kui see pole tervislikel põhjustel, tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjuseid arvestades võimalik.

Ettepanekut huvihariduse leevenduse osas toetas ka valitsust nõustav teadusnõukoda.

Valitsus tegi täna põhimõttelise otsuse ning plaanib vastava korralduse heaks kiita homme.

Järgmisel nädalal vaatab valitsus üle muud piirangud nii huvihariduse kui huvitegevuse, noorsootöö, täiendkoolituste ja -õppe puhul.

Praegu on huvihariduse ja -tegevuse, noorsootöö, täienduskoolituse ja -õppe puhul siseruumides grupitegevused keelatud ning individuaaltegevusi läbi viies tuleb juhinduda 2+2 reeglist. Ruumide täituvus ei tohi olla üle 25%. Konsultatsioonide ja eksamite leevendus kehtib vaid huviharidusele.

Välitingimustes võib tegevusi korraldada kuni 25 inimesega gruppides (kaasa arvatud juhendaja). Maksimaalselt tohib tegevustest osa võtta kuni kümme gruppi, kes ei tohi omavahel kokku puutuda.

Alates 31. maist on siseruumides lubatud tegevused kuni 10-liikmelises grupis. Ruumide täituvus ei tohi olla üle 25%.

Grupipiirangud ei kehti:

  • sama klassi, rühma või kursuse õpilastele või ühe lasteaiarühma lastele;
  • puudega isikute tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenuse osutamisele ja Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusele, kui on tagatud ohutusnõuete järgimine;
  • professionaalsele sporditegevusele, sealhulgas Eesti täiskasvanute ja noorte koondiste liikmetele ja kandidaatidele ning võistkondlike sportmängude esi- ja meistriliiga sportlastele;
  • riigi sõjalise kaitsega ja siseturvalisusega seotud tegevustele;
  • kvalifikatsiooni omandamist tõendava tähtajalise tunnistuse saamiseks vajalikule täienduskoolitusele ja sellega seotud eksamitele.

Ülevaate kehtivatest haridus- ja noortevaldkonna piirangutest leiab www.hm.ee/koroona