NordenBladet — Täna eemaldasid mereväe tuukrid ja kaitseväe logistikud Lääne-Harju vallas asuva Klooga järve ujumiskohast eritehnikat kasutades ohtlikud metallkonstruktsioonid, mis jäid sinna Nõukogude armee lahkumisel.

Kaitseväe toetuse väejuhatuse logistikapataljoni ülem kolonelleitnant Tambet Mäe sõnas, et tegemist on hea näitega tsiviil-militaarkoostööst.

„Klooga harjutusväli ja selle ümbrus on logistikapataljoni väljaõppes pidevas kasutuses,“ ütles kolonelleitnant Mäe. „Ilmselgelt mõjutame oma tegevustega kohalikku elukeskkonda ja tänutäheks kohalike inimeste mõistva suhtumise eest me siin täna oleme ja täidame enda moraalse kohustuse kohalikku kogukonda toetada.“

Samas tuleb tema sõnul mõista, et näiteks kaitseväe üksuste laskeharjutused või taevast kostuvad liitlaste lennukid ongi loomulik osa riigi kaitsmisest – see on meie vabaduse ja turvalisuse kõla, millega tuleb kõigil arvestada.

Kaitseväe kutsus puhastusaktsioonile Lääne-Harju vald ning logistikapataljon haaras hea meelega kinni võimalusest kohalikule elanikkonnale midagi tagasi anda. Kolonelleitnant Mäe lubas, et sarnaseid aktsioone, kus logistikapataljon kohalikke abistab, toimub ka edaspidi. Juba juunis on plaanis aidata Paldiski kirikukogudust välitöödel.

„Lääne-Harju vallavalitsusel on kaitseväega olnud alati väga hea koostöö,“ ütles Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat. „Mul on hea meel, et kaitsevägi on sel aastal tulnud kogukonnale appi puhastama Klooga elukeskkonna olulist osa – Klooga järve. Tänu sellele saab keskkonnakuu raames Klooga alevik ja ka kogu meie vald puhtamaks.”

Mereväe miinituukrid tegelevad igapäevaselt meremiinide ja teiste veealuste lõhkekehade otsimise ja kahjutuks tegemisega, kuid osalevad aeg-ajalt ka teistes operatsioonides, kus nende oskused ja tehnika vajalik on.

„Kuigi täna ei pidanud me sügavale sukelduma ning ühtegi lõhkekeha ei olnud samuti vaja kahjutuks teha, ei tähenda see, et meie tänane tegevus kogukonna turvalisusesse ja heaolusse panustamisel meie jaoks kuidagi vähem oluline oleks,“ ütles mereväe tuukrigrupi miinituuker veebel Imre Alljärv, kelle sõnul aitab aastakümneid vees olnud metallikonstruktsioonide väljatõstmine populaarset ujumiskohta ohutumaks muuta.

Metalli veest väljasaamiseks ühendasid tuukrid veealused konstruktsioonid terasest trossiga, misjärel tõmbas kaitseväe puksiirtehnika need veest välja. Koos tuukritega tegutsesid operatsioonil nii planeerijate kui teostajatena ajateenijaid, kes siirdusid pärast ülesande täitmist õppusele Kevadtorm. Vanametall toimetatakse kokkuleppel kohaliku omavalitsusega Paldiskisse ümbertöötlemisele.

Aktsiooni käigus toodi järvest välja hinnanguliselt kuni viis tonni aastakümneid vees olnud ohtlikke metallkonstruktsioone.

Kaitseväe toetuse väejuhatus korraldab kaitseväe toimimiseks vajalikke tegevusi alustades logistikast ja materjalimajandusest ning lõpetades tugiteenustega. Samuti koolitatakse väejuhatuse logistikapataljonis ning logistikakoolis reserv- ja tegevsõjaväelogistikuid ning tervisekeskuses tagab kaitseväele meditsiinitoetuse.

Foto: Kevadtorm 2021 (Kaitsevägi)