NordenBladet – Elu maal on imeline! Armastan nii väga loodust! Hommikul ärkan linnulaulu peale ja tunnen, kuidas värske maa õhk koos erinevate aias kasvavate taimede meeldiva lõhnaseguga mulle  sisse hingates energiat annab. Umbses jõusaalis higistamise asemel on minul aiatööd ning ravimtaimede kogumine. Täna oli mul  näiteks kummarda-kükita trenn aasal, kust kogusime kass ‘Pandu the Cat’ valvsa pilgu all kuus kastitäit nurmenukuõisi! Nurmenukk on väge täis Põhjamaine ravimtaim, millest leiab abi väga paljude hädade korral! Just praegu on parim kogumise aeg.

Nurmenukk on meie esivanemate seas ning rahvameditsiinis nii popp taim olnud, et on kogunud endale üle kahesaja nime! Tuntumad nimed on kanavarvas, kikaspüks, kikkahain, kukekäekaats, kuldvõti, kulupüks, kurekaats, käolill, neiulill, piimapisar, pääsulill, saksapüksid, taevasilm, taevavõti, võipäts jt. Nurmenukku on mitmetes legendides kirjeldatud kui kuldset võtmekimpu, millega avanevad taevaväravad, teda peetakse maagiliseks taimeks, mis toob leidjale õnne. Kogutakse ja tarvitatakse nii õisi, lehti, risoomi ja juuri. Üheski Põhjamaises looduslikult kasvavas taimes ei leia nii palju vitamiin C-d kui nurmenuku lehtedes. Lisaks on nurmenukk üks väheseid taimi, millel C-vitamiin säilib nii kuivatamisel, soolamisel kui marineerimisel.

Nurmenukk on väga hea nii värskelt salati sees kui kuivatatuna ravimteena juues. Väga hea paljude tervisemurede korral:

– seentevastane ja antibakteriaalne
– rahustav, leevendab unetust ja närvilisust, vähendab kroonilise väsimuse sündroomi
– köhavastane ja rögalahtistav, leevendab bronhiiti ja astmat
– toob leevendust peapöörituse, peavalu ja migreeni puhul
– aitab neeru- ja põiekivide korral
– stimuleerib seedenõrede eritumist, leevendab kõhukinnisust
– madaldab vere kolesteroolitaset, sidudes sapphappeid ja kolesterooli
– mõjub positiivselt südamele, tugevdades südamelihast.
– leevendab liigesevalud, podagra ja vähendab värinat jäsemetes
– vähivastane, pärsib vähirakkude kasvu nt. käärsooles (juured)
– higistamaajav ja puhastav

(blogi jätkub peale galeriid)




Seejärel hakkasin värsket kaurulaugu salatit tegema ning nautisime pikka, mõnusat, tervislikku ning väge andvat hommikusööki. Mineraalainetest ning C- ja B-grupi vitamiinidest pungil karulauk on hea organismi puhastaja ning tervise tooja ning turgutaja. Mõtlesin täna uue karulaugusalati retsepti välja ning peab tunnistama, et tuli niiiiii hea, et pange kindlasti kirja ja tehke järgi!

Salatisse sega kokku järgmised asjad:
Karulaugu lehed
Värske kurk
Värske tomat
Mahe Mungoaidu
Puhastatud kõrvitsa seemned
Värske tüümian
Hapukoor

Kaunistuseks ja maitsestamiseks:
Riivi peale juust (Atleet või Atleet Cheddar)
Krutoonid
Nurmenukk

(blogi jätkub peale toidupilte)





Mis siis veel? Eks ikka aiatööd! Annan viimasel ajal suisa aedniku mõõdu välja – iga päev ca 6-7 tundi näppupidi mullas. Mõnus! Vaikselt aias toimetamisega koguneb juba märkamatult 10000+ sammu päevas (niitmine, oksde lõikamine, riisumine, taimede istutamine, seemnete külvamine, kastmine, muud hooldustööd). Näiteks eile sai üle värvitud nii laste ronimis-kiikumiskeskus kui ka aialaud ja -toolid. Kasutasime HolzBio pruuni tooni süvaimmutusvahendit. See on tõhus sügavimbuv puidukaitsevahend mädanemise, hallituse, puidusine ja puidukahjurite vastu. Mis põhiline, annab vanale pinnale uue ja värske välimuse! Pleekinud puit näeb jälle välja nagu uus. Sama värviga immutasime ka peenrakastid. Ring sai ka niitmisega aiale peale! Mulle kohtavalt meeldib kui ma pika ja tööka päeva lõpus käin rahulikult aias ringi ning imetlen tehtut. Silm puhkab ja tunnen siis, kuidas õnn ja rahulolutunne mind valdab. Ise kätega ilu loomine teeb mind õnnelikuks!

Õhtuks tegin grill-liha ja ahjurooga ning miski ei maitsenud paremini kui üks külm tops A Le Coq õlut vaatega korda tehtud aiale ning loojuvale päiksesele!

Kallistan! Nüüd taas õue tööle 🙂










Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Fotod: NordenBladet (Helena-Reet Ennet)