Suurbritannia peaminister David Cameron, kellele ulatati Kreeka võlakriisi arutelu hakul uut 240 miljoni eurost ELi ametihoonet tutvustav brošüür, ründas karmilt Brüsseli eliidi “kuldse puuri” mentaliteeti, kirjutab The Financial Times, vahendab E24.

16-leheküljeline klantsbrošüür pisteti Cameronile pihku neljapäeva õhtul. Järgmisel päeval oli algamas Euroopa liidrite tippkohtumine arutamaks majanduskriisi probleeme, mis sunnivad kogu kontinendi kodanikke kasinuse rada jalge alla võtma.

Hoonest, mis meenutab hiiglasliku klaasmuna kaitseümbrist, saab Euroopa Liidu presidendi alaline eluase. Hetkel istub sellel toolil Herman Van Rompuy.

Projekti eostumine leidis aset aastal 2004, mil Euroopa presidendi ametiposti piidles Tony Blair.

Cameron ei kõhelnud karmilt kritiseerimast Van Rompuy meeskonna maitsevääratust – lasta finantskriisi keskel ringlusse brošüür, mis muuhulgas kirjeldab hoonesse kavandatud “humaanseid koosviibimiskohti”.

Peaminister ütles, et ELi liidrid peavad näitama pettunud kodanikele, et olukorra tõsidus on neile “kohale jõudnud” ning et nad on vabanenud oma “kuldse puuri” mentaliteedist.

Kuigi projekt on juba üsna küpses faasis, pani Cameron Euroopa Ülemkogule tungivalt südamele näidata üles vaoshoitust ja kärpida ehitusega seonduvaid kulutusi.