NordenBladet — Tartu Ülikooli farmaatsiateadlased töötavad välja nelja uut teaduspõhist toidulisandit, millest üks aitab leevendada stressi, teine soodustab und, kolmas võitleb viiruslike külmetushaigustega ja neljas aitab neid ennetada.

Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi juhataja professor Ain Raal tõdes, et toidulisandite kohta on palju vastakaid arvamusi: ühed ütlevad, et need ei toimi, aga teised toovad näiteid juhtumitest, kus toidulisand on ravimiga tõendatult võrdväärne. „Toidulisandite puhul on oluline jälgida nende tõenduspõhisust,“ rõhutas Raal.

Nõnda võtsid farmaatsia instituudi teadlased eesmärgiks suurendada tõenduspõhiste toidulisandite hulka. „Töötame välja toidulisandeid, milles inimkonna pikaaegsed kogemused looduslike vahendite kasutamisel on ühendatud asjakohastel teadusuuringutel põhineva teabega. Taimsete ekstraktide rikastamine mõnede muude looduslike lisanditega aitab suunata ja tõhustada nende toimet,“ kirjeldas Raal.

Nii töötavad teadlased välja nelja tõenduspõhise toidulisandi retseptid ja ka katsetooted. „Stressi leevendavate ning uinumist soodustavate ja unekvaliteeti parandavate toidulisandite kõrval valmistame musta leedri viljade baasil kaks toidulisandite prototüüpi viiruslike külmetushaiguste puhuks. Üks aitab eeldatavasti kergendada põdemist ja teine vähendab tõenäosust neisse haigestuda,“ rääkis Raal.

Teadlaste soov on jõuda katsetoodeteni juba enne suve. „Seejärel saab hinnata nende sobivust ja vajaduse korral teha muudatusi. Järgmise aasta esimeses kvartalis peaksid tootmiseks sobivad prototüübid valmis olema,“ kirjeldas Raal ajakava.

Raali sõnul sobivad tulevased toidulisandid inimesele, kelle haigused ei ole muutunud veel ägedaks ega krooniliseks. „Niisuguses olukorras puudub mõnda aega vajadus sekkuda tõhusate sünteetiliste (retsepti)ravimitega ning tervist saab korrastada looduslike vahenditega,“ ütles ta ning lisas, et sama tähtis asjaolu on ka nende toodete looduslikkus ja eestimaisus.

Avafoto: Must leeder