NordenBladet — Valitsuse liikmed kiitsid 20.aprilli kabinetinõupidamisel heaks COVID-19 piirangute astmelise leevendamise. Kõige esimesena leevenevad alates 26. aprillist piirangud õues toimuvale huvitegevusele- ja haridusele, noorsootööle, täiendkoolitusele- ja õppele. Alates 3. maist avanevad osaliselt üldhariduskoolid.

Hariduselu

Alates 3. maist lubatakse kõiki ohutusmeetmeid rakendades kontaktõppele 1.—4. klassi lapsed. Teistele klassidele ja haridusastmetele jätkub distantsõpe.

Jätkuvalt võivad kontaktõppes osaleda kõigi haridusastmete haridusliku erivajadusega õppijad. Kõiki ettevaatusabinõusid rakendades tohib haridusasutuses viibida ka õppija, kes vajab hariduslikke tugiteenuseid; õpetaja hinnangul konsultatsioone õpitulemuste saavutamiseks; sooritab praktilist õpet, eksameid või teste.

Ülejäänud klasside ja haridusastmete kontaktõppele lubamist arutab valitsus järgnevatel nädalatel.

Huvitegevus- ja haridus, noorsootöö, täiendkoolitus- ja õpe

Alates 26. aprillist on välitingimustes kõik nimetatud tegevused lubatud kuni 10-liikmelises rühmas. Kõikidesse rühmapiirangutesse on kaasa arvatud ka juhendaja ning kui rühmi on rohkem kui üks, ei tohi nad omavahel kokku puutuda.

Rühmapiirang ei kehti kontaktõppesse lubatud sama klassi õpilastele. Samuti ei laiene piirang senistele eranditele, see tähendab professionaalsetele sportlastele, koondise liikmetele ja kandidaatidele, meistri- ja esiliiga sportlastele, riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele ning puudega isikute tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenuse osutamisele.

Alates 3. maist tohib siseruumides huvitegevust- ja haridust, noorsootööd, täiendkoolitust- ja õpet läbi viia järgides 2+2 reeglit. See tähendab, et koos tohib tegevuses osaleda kuni kaks inimest ja teistest tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad.

Muu hulgas tähendab see, et lubatud on ka paaristrennid, näiteks tennises paarismäng. Samadel tingimustel on lubatud treeningud ka ujulates.

Rühmatreeningud ja muud rühmategevused ei ole lubatud.

Ruumi täituvus võib olla kuni 25% ja osalejad peavad kandma maske. Maski ei pea kandma alla 12-aastased lapsed või inimesed, kellel maski kandmine ei ole tervislikel põhjustel või tegevuse iseloomu tõttu või muid olulisi põhjuseid arvestades võimalik.

Täna võttis valitsus vastu põhimõttelised otsused, vastav korraldus plaanitakse heaks kiita neljapäeval.

Pärast otsuse heaks kiitmist ja korralduse allkirjastamist edastab Haridus- ja Teadusministeerium asutustele täpsemad juhised töö korraldamiseks.