NordenBladet — Keskkonnaministeerium on sõlminud kokkuleppe, et metsanduse uue kümnendi arengukava  keskkonnamõjude strateegilise hindamise ja muude oluliste mõjude hindamise programmi koostavad hanke võidu tulemusel ettevõtted Maves OÜ, Hendrikson & Ko OÜ ja Skepast&Puhkim OÜ.

Järgmise kümnendi metsanduse arengukava (MAK2030) koostamise lahutamatu osa on keskkonnamõjude strateegiline hindamine (KSH), mille teostajaks on hanke tulemusel kolm Eesti ettevõtet – Maves OÜ, Hendrikson & Ko OÜ ja Skepast&Puhkim OÜ. Tööd on tänaseks juba alustatud ning täpsustunud ajakava kohaselt valmib KSH programm selle aasta 12. detsembriks.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder avaldas heameelt, et KSH programmi tegija on leitud ja töö alanud. „Oluline takistus riikliku arengukava valmimiseks on ületatud ja nüüd tuleb metsanduse arengukava tasakaalukalt kokku panna. MAK2030 uue juhtkogu esimesel kohtumisel aprilli algul on ühe teemana kõne all ka KSH,“ ütles keskkonnaminister.

Mõjude hindamise metoodikat koostav meeskond on tavapärasest suurem. Lisaks KSH juhteksperdile, kelleks on Karl Kupits (Maves OÜ) ning KSH ekspertidele, on kaasatud ka metsanduse, ökoloogia, puidutöötlemise, majanduse, kultuuripärandi ja sotsiaalvaldkonna eksperdid. Samuti on meeskonnas metsanduse teadmistega projektijuht, kelle ülesanne on siduda erinevate valdkondade ekspertide töö tulemused ühtseks programmiks.

Projektijuht Meelis Seedre sõnul on MAK2030 mõjude hindamine ja alanud programmi koostamine väljakutseid tõotav töö, sellest ka kolme ettevõtte ühispakkumus. „Metsandus on avalikkuse jaoks tugevalt seotud emotsioonidega, mis ei tule kasuks strateegiate kaalutlemisel, mõjude hindamisel ja lisab ka tööde tegijatele lisavastutust,“ hindas Seedre olukorda. Projektijuht lisas, et on kirglik metsandushuviline, üle 20 aasta valdkonnas tegev olnud ja tal on hea meel selle eestlastele olulise protsessi edukale kulgemisele omalt poolt kaasa aidata.

Eelmisel aastal otsustati riskide maandamiseks mõjude hindamise protsess jagada kaheks etapiks: esmalt otsitakse hankega mõjude hindamise programmi ehk hindamismetoodika koostaja ning seejärel teise hankega programmi läbiviija ehk mõjude hindaja.

Metsanduse uue kümnendi arengukava  keskkonnamõjude  ja muude oluliste mõjude strateegilise hindamise programmi koostaja leidmiseks kuulutas Riigi Tugiteenuste Keskus koostöös Keskkonnaministeeriumiga läinud aasta lõpus välja rahvusvahelise riigihanke. Enne seda oli  mõjuhindaja hange neljal korral läbi kukkunud.

Ühispakkumuse Maves OÜ, Hendrikson & Ko OÜ ja Skepast&Puhkim OÜ  valmiva töö tähtaeg on 12. detsember. Valmiv programm saab KSH ja muude oluliste mõjude strateegilise hindamise aruande koostamise aluseks.