NordenBladet — Restoranid ja muud toitlustusettevõtted peavad olema kuni 18. aprillini 2021 klientidele suletud piirkondades, kus on vaja epideemia kiirenemist ära hoida.

Söögikohtade sulgemise otsus on jätk 9. märtsil kehtestatud sulule ja see jätkub katkematult maakondades, kus see on haiguse olukorra tõttu vajalik. Erinevalt eelmisest sulgemisest võivad söögikohad olla alates 29. märtsist avatud Ahvenamaal ning Lõuna-Pohjanmaal ja Lapimaal, välja arvatud Kittilä vald. Põhja-Savos ja Põhja-Karjalas peavad seevastu söögikohad olema esmaspäevast, 29. märtsist klientidele suletud.

Kliendid saavad aga toitu tellida ja sellele järele tulla. Sulgemise ajal võivad restoranid ja kohvikud müüa toitu kaasa otse kliendile või tarnida neid ise või teiste teenusepakkujate kaudu kliendile.

Söögikohtade sulgemine on vajalik nakkuse olukorra tõttu.

Söögikohad peavad olema klientidele suletud järgmistes maakondades ja omavalitsuses:
1) Uusimaa;2) Edela-Soome (Varsinais-Suomi);3) Satakunta;4) Kanta-Häme;5) Pirkanmaa;6) Päijät-Häme;7) Kymenlaakso;8) Lõuna-Karjala;9) Lõuna-Savo;10) Põhja-Savo;11) Põhja-Karjala;12) Kesk-Soome;13) Pohjanmaa;14) Põhja-Pohjanmaa;15) Kittilä.

Sulgemine ei puuduta järgmisi maakondi: Ahvenamaa, Lõuna-Pohjanmaa, Kesk-Pohjanmaa ja Kainuu. Lisaks võivad söökohad olla avatud Lapimaal, välja arvatud Kittilä vald.

Lapimaa sulgemise otsus on erandiga
Kui Lapimaa välja arvata, siis on söögikohtade sulgemine määratud terves maakonnas. Vastuse eelnõud menetledes eeldas parlament, et pikkade vahemaade ja hõreda asustusega maakonda tuleks vaadelda teistmoodi. Parlamendi seisukohtade ja terviseasutuste avalduse põhjal on söögikohad Kittiläs suletud, kuid teistes Lapi omavalitsustes võib söögikohad avada alates 29. märtsist.

Sulgemise põhjused vaadatakse iganädalaselt üle
Valitsus muudab määrust, kui piirkonnas pole enam vaja sulgemist või kui maakonna haigusolukord muutub tõsisemaks.
Piirkondades, kus söögikohad pole suletud, peavad toitlustusasutused järgima nakkushaiguste seadust ja selle alusel välja antud sätteid. Sel juhul peavad söögikohad sulgema uksed kell 23 ja lõpetama alkoholi müügi kell 22.

Sulgemine puudutab kõiki toitlustusettevõtteid, välja arvatud asutuste sööklad
Suletavate toitlustusettevõtete hulka kuuluvad üldsusele avatud kohvikud, restoranid, baarid ja ööklubid. Sulg kehtib ka terrasside kohta. Toidu kaasa müük lubatud ka sulgemise ajal.

Erandiks on ainult need söögikohad, mis pole üldsusele avatud. Seega ei kehti sulg näiteks hooldekodude ega asutuste sööklate kohta, mis pole teistele klientidele avatud. Töötajatele või õpilastele toitlustusteenuseid osutavate ettevõtete ärimudelid ja toimimispõhimõtted võivad oluliselt erineda. Kui söögikoht on üldsusele avatud, tuleb see sulgeda.

Söögikohtadele valmistatakse ette hüvitise meetmeid
Töö- ja majandusministeerium on valmistanud ette teotusmudeli mõistliku hüvitise maksmiseks ettevõtetele, mille suhtes kehtivad sulgemismeetmed. Praegu menetleb parlament toetusmudeli eelnõud ja seda rakendatakse kulutoetuse osana. Toetusmudeli edasisel ettevalmistamisel võetakse arvesse söögikohtade sulgemise jätkumist. Ettevõtted saavad taotleda hüvitist riigikassalt. Ettevõtted saaksid hakata toetust taotlema mai alguses.

Seaduse menetluse protsess
28. märtsil 2021 võttis parlament vastu ja Vabariigi President kiitis heaks seaduse söögikohtade ja muude toitlustusasutuste ajutise sulgemise kohta klientidele. Seadus ja määrus jõustusid ööl vastu esmaspäeva, 29. märtsi 2021 kell 00.00.

Valitsus andis välja ka määruse, milles määratleti maakonnad, kus sulgemine kehtib. Peamine põhimõte on see, et toitlustusettevõtted hoitakse koroona ulatusliku leviku ja kiire nakatumiste arvu kasvu faasis olevates maakondades klientidele suletuna. Vajaduse hindamiseks ja otsuste tegemiseks kasutatakse terviseameti eksperthinnangut.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: NordenBladet.com

Vaata ka:
Soome: Peaminister Sanna Marini büroo avaldas siseriiklike liikumispiirangute eelnõu mustandi. Liikumispiirangute eelnõus on 12 erandit – VAATA, mis need on
Soome peaminister soovib riiki sisenejatele kohustuslikku karantiini, kuna negatiivne test pole piisav
Soome: Kavandatav liikumispiirang jätab suletuks juuksurid, söögikohad ja hotellid
Soomes on koroonaga nakatumiste arv laste hulgas mitmekordistunud – millest see tuleb?
Soome peaminister soovib riiki sisenejatele kohustuslikku karantiini, kuna negatiivne test pole piisav
Soome valitsuse otsus: söögikohad jäävad suletuks kuni 18. aprillini
Soome: Valitsus kavandab eraldi seadust liikumiskeelu ja maskikohustuse kehtestamiseks
Soomes võeti vastu seadus, mis võimaldab piiril koroona sundtestimist – keeldujaid ootab trahv või vangla