NordenBladet — Soome peaminister Sanna Marin ütles täna, 28. märtsil antud intervjuus, et valitsus on hakanud ette valmistama riigi väljumist koroonapiirangutest. Sellega seoses tahetakse riiki sisenejatele kehtestada kohustuslik karantiin, kuna negatiivsest koroonatestist ei piisa.

Teistes riikides on piiriületajate jaoks võetud kasutusele koroonapassid ja negatiivsed koroonatestid. Soome valitsus hakkab asja arutama järgmisel nädalal. Plaan peaks valmima hiljemalt peale lihavõtteid, vahendab Yle.

Plaan näeb ette muu hulgas selle, kuidas korraldada ohutult tulevikus kultuuriüritusi. Marin ütles, et praegu on kasutusel koroonatestid ja tõendid negatiivse koroonatesti kohta, aga need on liiga nõrgad lahendused. Marin pooldab sisenejatele kohustuslikku karantiini, kuna koroonatest ei hoia ära nakkuse jõudmist riiki.

Marin ütles, et ei soovita inimestel lihavõtete ajal mitte kuhugi reisida. Olukord on jätkuvalt tõsine.

Mida praegu peab teadma Balti riikidest ja Soomest Eestisse tulles?

Eesti valitsus otsustas 15. oktoobrist 2020, et olukordades, kus riikide nakatumisnäitaja on suurem kui 150, ilma eneseisolatsiooni kohustuseta Eestisse tulla Lätist, Leedust või Soomest juhul, kui inimene on teinud 72 tundi enne Eestisse saabumist koroonaviiruse testi, mille tulemus on negatiivne. Seejuures tuleb arvestada, et inimene ei tohi olla viimasel kahel nädalal reisinud väljapoole Balti riike ja Soomet.

Eestist Lätti, Leetu või Soome reisides ning riiki tagasi tulles, võib koroonaviiruse testi teha ka kodumaal ja negatiivse tulemuse korral võib naasta tavapärase elu juurde. Testi tulemuse teada saamiseni peab püsima eneseisolatsioonis.

Lätist, Leedust ja Soomest tulles jääb endiselt kehtima ka erand, mille korral Eestisse reisimisel ei tule haigustunnusteta inimesel eneseisolatsiooni jääda ega testi teha viiel juhul: kui Eestisse tullakse töötama, õppima, tervishoiuasutusse, vältimatutel perekondlikel põhjustel või transiidi tõttu.

Avafoto: Unsplash

Vaata ka:
Soomes on koroonaga nakatumiste arv laste hulgas mitmekordistunud – millest see tuleb?
Soome valitsuse otsus: söögikohad jäävad suletuks kuni 18. aprillini
Soome: Valitsus kavandab eraldi seadust liikumiskeelu ja maskikohustuse kehtestamiseks
Soomes võeti vastu seadus, mis võimaldab piiril koroona sundtestimist – keeldujaid ootab trahv või vangla
Soome: Peaminister Sanna Marini büroo avaldas siseriiklike liikumispiirangute eelnõu mustandi. Liikumispiirangute eelnõus on 12 erandit – VAATA, mis need on