Tänasel juuniküüditamise 70. aastapäeval avaldas peapiiskop Andres Põder austust kõigile juuniküüditamise ohvritele ja kaastunnet selle käigus hukkunute omastele. Juuniküüditamisele pühendatud ettekandepäeval Tartus meenutas peapiiskop Andres Põder, et enamik Eestimaalt küüditatud olid kiriku liikmed, teatas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) konsistoorium.

“Sama saatus tabas nii karja kui karjaseid. Paljud vaimulikud saadeti Siberisse, tapeti või põgenesid välismaale, nii et luterliku kiriku vaimulikkond vähenes selle tagajärjel 85% ja õigeusu vaimulikkond 51%. Kogu meie ühiskonna hoone varises kokku ning kirik kannatas koos oma rahvaga,” kõneles peapiiskop.

“Olen vaimulikuna võinud kuulata kümnete, võib-olla isegi sadade inimeste mälestusi nende Siberi teelt,” sõnas Andres Põder. “Kogu seda valu ja traagikat – purustatud kodusid, lõhutud perekondi ja inimsaatusi – ei mahutaks ükski inimsüda. Üksnes Jumala juures on sellele ruumi.”

Peapiiskop tõdes, et just inimväärikuse murdmiseks, inimese muutmiseks tahtetuks tööriistaks, kuritegude moraalituks kaasosaliseks, pingutas kogu kommunistlik režiim.

“Kohates ja kuulates Siberis käinuid, olen sageli tundnud imetlust ja austust, mõistes nende inimeste kindlameelsust, kodumaa- ja ligemisearmastust, mis ilmnes ka tollastes ebainimlikes tingimustes. Nemad jäid inimesteks, samas kui nende vangistajad seda nime ei väärinud,” ütles Põder. “Julgen arvata, et kaasa aitas siin ka lapsepõlves omandatud kristlik eluhoiak, südames kaasa võetud Jumala käsud ja “Meie Isa” palvesõnad,” lisas ta.

Ta tõi näiteks mitmete vaimulike, Harri Haameri, Elmar Salumaa ja August Aumäe Siberi-mälestused, kus kõneldakse, kui olulised olid küüditatutele salaja peetud jumalateenistused ja kaasas kantud piiblitekstid.