NordenBladet — Soome valitsus sai valmis eelnõu liikumispiirangute ja maskikohustuse kohta. Eelnõu sisaldab 12 erandit, mis oleks lubatavad põhjused kodust lahkumiseks ka liikumispiirangute ajal. Parlamendirühmad arutavad ettepanekuid täna.

Erandid on järgmised:

-Hädavajalik toidupoes ja apteegis käimine, auto tankimine ja liikumine muude „isiklikuks eluks vajalike tarvikute” hankimiseks.
-Pangas ja postkontoris käimine, pakkide saatmine ja vastuvõtmine.
-Hädavajalikud käigud seoses tervishoiuteenuste ja sotsiaalhoolekandega ning vältimatu asjaajamine.
-Liikumine seoses töö või ettevõtlusega.
-Lasteaias, algkoolis, gümnaasiumis ja kutsekoolis käimine ning kooli sisseastumiseksamitele sõitmine.
-Avaliku teenistuse ülesannete täitmine või vältimatu osalemine eraõigusliku üksuse koosolekutel.
-Sõjaväeteenistus.
-Kohtumine lähedase inimesega seoses hoolduse või surmaohu puhul, matustel osalemine, lapse külastusõiguse kasutamine, puudega inimese abistamine.
-Individuaalne, hingehoidmisega seotud kohtumine usukogukonna esindajaga.
-Oma kinnistu või sõiduvahendi juurde minek.
-Kodulooma eest hoolitsemine.
-Sõitmine oma suvilasse.

Laste mängimine pole samuti eelnõu kohaselt keelatud. Liikumispiirangu ajal saaksid 2008. aastal sündinud või sellest nooremad lapsed õues omavahel mängida.

Büroo selgitas, et karmimate piirangute eesmärk on piirkondades, kus koroonaviirus levib kontrollimatult ja kiiresti, vähendada inimeste kokkupuuteid ja lähikontakte, vahendas Helsingin Sanomat.

Samas ei ole tegemist veel valitsuse lõpliku ettepanekuga.

Soome valitsus pani ette võtta vastu seadus, mis piiraks ajutiselt liikumisvabadust, inimeste lähikontakte ja koosviibimist. Liikumispiirangutele lisanduks maskikandmiskohustus, vahendab Yle Uutiset. Valitsus püüab seaduse jõustada võimalikult kiiresti ja see kehtiks eelnõu järgi 14. maini. Otsesed liikumispiirangud kehtestatakse siiski korraga vaid kolmeks nädalaks.

Eelnõu ootab enne Eduskuntas arutlusele minekut koalitsioonierakondade parlamendifraktsioonide heakskiitu. Opositsioon on suhtunud liikumispiirangutesse negatiivselt ja ka koalitsioonierakondade vahel on olnud erimeelsusi. Valitsus teeb eelnõus ettepaneku, et liikumispiirangute ajal oleks kodu või sellega võrdsustatud elukoha hoovialalt lahkumine keelatud, välja arvatud erandpõhjustel. Eelnõu järgi on inimeste liikumisvabaduse ja lähikontaktide tugevam piiramine vältimatu, et koroonaolukorra halvenemist teatud piirkondades aeglustada.

Eelnõule on lisatud Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) valitsusele esitatud hinnang, mille järgi läheneb olukord Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas kiiresti epideemia ärahoidmise seisukohalt kriitilisele faasile.

Valitsuse eelnõus mainitakse ka Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna mudelit, mille järgi ainult praeguste piirangutega jätkates oleks piirkonnas mai alguses umbes 800 nakatumist päevas. Epideemia tipphetkel satuks piirkonnas haiglasse 35 inimest päevas. Sellise koormusega ei tuldaks eelnõu sõnul toime ilma plaanilise ravi pea täieliku katkestamiseta. Surmajuhtumeid oleks piirkonnas mai lõpuks üle 200.

Väiksemad koalitsiooniparteid tahavad arutamiseks lisaaega

Sotsiaaldemokraatliku erakonna ning keskpartei plaan on pannud Soome väiksemate valitsuspartnerite parlamendifraktsioonid lisaaega võtma, edastas “Aktuaalne kaamera”.

“Roheliste fraktsioon juurdleb eelkõige, kas see on hädavajalik. Nii karme meetmeid ei tohi võtta, kui on muid valikuid,” ütles Rohelise Liidu fraktsiooni juht Emma Kari.

Rootsi Rahvapartei tahab enne jah-sõna ütlemist veenduda, et kavandatud piirangud ka päriselt töötavad.

“See peab olema vältimatu, sellel peab olema reaalne mõju ning see peab olema viimane õlekõrs. Seda me oma fraktsioonis hindamegi,” rääkis erakonna fraktsiooni juht Anders Adlercreutz.

Kõige jõulisemalt on liikumisvabaduse piiramisele vastu Vasakliit, mis sooviks kõigepealt kasutusele võtta kõik võimalikud alternatiivid.

“Näiteks kaubanduskeskused ja poed kinni, varasemast veelgi jõulisem soovitus kaugtööd teha, ehitusobjektide sulgemine ja nii edasi,” ütles Vasakliidu fraktsiooni juht Paavo Arhinmäki.

Loe lisaks:
Soome kehtestab liikumispiirangud, kuna kardetakse Eesti olukorda
Soome piirivalve hoiatab: isik ei saa ise otsustada, kas tema töö on hädavajalik, et üle piiri saada
Soome: Valitsus esitas eelnõu söögikohtade sulgemise jätkamiseks kuni 18. aprillini 15 maakonnas

 

Hea teada:
MEELESPEA Soome elama asjujale!

Avafoto: NordenBladet