NordenBladet — Täna, 22. märtsil alustasid 32 ajateenijat mereväekoolis õpinguid neljanädalasel mereväelase baaskursusel, kus osalejaid valmistatakse ette edasiseks teenistuseks mereväe laevadel.

„Tere tulemast mereväkke! Oma ajateenija ja tulevase reservväelase teel on käesoleva aasta jaanuaris ajateenistust alustanud jõudnud teise väljaõppe kursuseni – mereväelase baaskursuseni. Mõned kutsuvad seda  ka madruse baaskursuseks. Ja miks mitte, väljaõppe eesmärgid ja omandatavad oskused on nii mereväelase kui madruse kursuse vahel võrreldavad,“ ütles mereväe laevastiku ülema ülesannetes kaptenleitnant Mati Terve soovides noortele kolleegidele ja võitluskaaslastele head pärituult. „Uhke tunne on seilata Eesti Vabariigi sõjalaeva pardal!“

Mereväelase baaskursuse peavad läbima kõik mereväe sõjalaevadele teenima asuvad kaitseväelased. Baaskursuse eesmärgiks on anda mereväe ajateenijatele ja uutele mereväe tegevväelastele esmased üldmerenduslikud ja mereväealasele vajalikud teadmised ning oskused. Neljal nädalal valmistutakse laevadel ettetulevateks tegevusteks ja omandatakse praktilised kogemused tegutsemaks kriisiolukordades, nagu näiteks tulekahju, lekked või laeva hülgamine.

Kursusele järgneb teenistus mereväe laevadel, kus spetsialiseerutakse sidepidamise, miinitõrje-relvastuse, kokk-parameediku või motorist-elektriku erialadele.

Mereväelase baaskursust viiakse Miinisadama linnakus paiknevas mereväekoolis läbi kahel korral aastas. Mereväekool tegeleb uurimus- ja arendustööga, koordineerib õppetegevust mereväes ning nõustab mereväelist väljaõpet ja õppetegevust kaitseväes.