NordenBladet — Soome valitsus arutas eile, 22. märtsil liikumispiirangute võimalikku kehtestamist. Selles vallas ettevalmistused jätkuvad. Valitsus jätkab piirangute arutamist homme kell 18. Valitsus teavitab piirangutest parlamendierakondi kell 16.

Valitsus otsustas söögikohtade sulgemist pikendada veel kolme nädala võrra kuni 18. aprillini. Sulgemise jätkamist peetakse vajalikuks haiguse olukorra tõttu. Valitsus esitab vastava eelnõu parlamendile täna, 23. märtsil toimuval valitsuse erakorralisel istungil.

Söögikohtade sulgemine on samasugune nagu praegune sulgemine. Restoranid ja muud toitlustusasutused tohivad toitu vaid kaasa müüa maakondades, kus epideemia on kõige tõsisem.

Piirkondade osas reguleerib sulgu valitsuse määrus. Toitlustusasutused on klientidele suletud  neis maakondades, mis on koroona ulatusliku leviku ja kiire nakatumiste arvu kasvu faasis. Kui välja arvata Lõuna-Pohjanmaa maakond, on piirkonnad samad mis praeguse sulu ajal. Olukord Lõuna-Pohjanmaa maakonnas vaadatakse uuesti üle täna, 23. märtsil.

Sulgemine puudutab järgmisi maakondi:

Uusimaa
Edela-Soome (Varsinais-Suomi)
Satakunta
Kanta-Häme
Pirkanmaa
Päijät-Häme
Kymenlaakso
Lõuna-Karjala
Lõuna-Savo
Kesk-Soome
Pohjanmaa
Põhja-Pohjanmaa
Lapimaa
Ahvenamaa

Sulgemine ei puuduta järgmisi maakondi: Põhja-Karjala, Kesk-Pohjanmaa, Kainuu ja Põhja-Savo. Nendes piirkondades peavad toitlustusasutused järgima nakkushaiguste seadust ja selle alusel välja antud sätteid.

Üldsusele avatud kohvikud, restoranid, baarid ja ööklubid on endiselt ajutiselt suletud. Piirang kehtib ka terrasside kohta. Sulgemine ei kehti näiteks vanadekodude ja asutuse sööklate kohta, mis pole teistele klientidele avatud.

Sulgemise ajal võivad restoranid ja kohvikud müüa toitu kaasa otse kliendile või tarnida neid ise või teiste teenusepakkujate kaudu kliendile.
Töö- ja majandusministeerium on koostanud tugimudeli mõistliku hüvitise maksmiseks ettevõtetele, kelle suhtes kehtivad sulgemismeetmed. Tugimudelit rakendatakse kulutoetuse osana. Eelnõud arutab praegu parlament.