NordenBladet — Eestis on vähemalt ühe vaktsiinidoosiga end COVID-19 vastu kaitsnud 166 163 inimest, mõlemad vaktsiinidoosid on saanud 57 003 inimest. Kokku on vaktsineerimisi tehtud 223 166 korral. Üle 80-aastastest on praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 36%, kõigist üle 70-aastastest 29%.

„Sel nädalal jätkus peamiselt riskirühma kuuluvate inimeste ning väiksemas mahus ka eesliinitöötajate vaktsineerimine. Kuigi Eestisse jõudnud vaktsiinikogused olid oodatust väiksemad tehti nädala jooksul enam kui 30 000 kaitsesüsti. Viimase nädalaga kasvas oluliselt vaktsineerimisega hõlmatus üle 70-aastaste inimeste seas,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Selleks, et hoida ära koroonaviirusest tingitud rasket haigestumist ja suremust ning leevendada koormust tervishoiule on esmatähtis kaitsta võimalikult kiiresti kõrge ea või tervise tõttu COVID-19 haiguse suhtes kõige haavatavamaid. See on meie prioriteet ka eelolevatel nädalatel.“

Lõppeval nädalal on praeguseks tehtud kokku 31 982 vaktsineerimist, neist eilse päeva jooksul 2 285. Eeloleval nädalal jätkub riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimine perearstide juures, käimas on haridustöötajate, sotsiaaltöötajate ja strateegilise eesliini vaktsineerimine. Eilsest kuni teisipäevani vaktsineeritakse täiendavalt üle 70-aastaseid inimesi Maardus, Loksal ja Lasnamäel, mis on hetkel kõige kõrgema koroonaviiruse nakatumismääraga piirkonnad Eestis.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on Euroopa Liidus keskmiselt praeguseks vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 10,3% täiskasvanud elanikkonnast, Eestis 14,1%. Eesti on tõusnud COVID-19 vaktsineerimisega hõlmatuselt Euroopa Liidus neljandale kohale.

Vanusegruppide lõikes on vaktsineerimisega hõlmatus kõige kõrgem 80-aastaste ja vanemate seas, kellest on üle Eesti vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud enam kui kolmandik (36%). Viies maakonnas – Saaremaal, Hiiumaal, Läänemaal, Raplamaal ja Järvamaal on vaktsineeritud enam kui pooled üle 80-aastased. Viimase nädala jooksul on veidi kasvanud vaktsineerimisega hõlmatus ka Ida-Virumaal, kus üle 80-aastastest on praeguseks vaktsineeritud iga seitsmes. Kõigist üle 70-aastastest on vähemalt ühe doosiga kaitstud 29%, mida on 8% rohkem kui nädal tagasi.

Kokku on praeguseks vaktsineerimisi tehtud 492 tervishoiuasutuse poolt, sh 403 perearstikeskuses. Enam kui pool kõigist vaktsineerimistest (53%) on tehtud perearstikeskustes. Haiglates on tehtud 33% vaktsineerimistest, eriarstiabi osutajad on teinud 6% ja õendusabi osutajad samuti 6%.

Eeloleval nädalal on Eestisse oodata 19 890 doosi Pfizer/BioNTech COVID-19 vaktsiini, 10 800 doosi Moderna vaktsiini ja 4 800 doosi AstraZeneca vaktsiini. Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab kasutada lähinädalatel AstraZeneca COVID-19 vaktsiini ennekõike üle 60-aastaste inimeste vaktsineerimiseks.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.