NordenBladet — Väike kogus aspiriini vähendab oluliselt raske haigestumise ja surma ohtu koroonahaiguse COVID-19 tagajärjel, selgub värskest uuringust. Teadlased avastasid, et igapäevane tablett aspiriini vähendab koroonahaigete intensiivi sattumist ja suremust enam kui 40 protsendi võrra, vahendab CNN.

Uuring viidi läbi USA-s George Washingtoni ülikooli arstiteaduskonnas. Teadlased leidsid, et aspiriin on kõige lihtsam, kiirem ja odavam vahend koroonapatsientide aitamisel.

Põhjus, miks hakati aspiriini poole vaatama oli asjaolu, et paljudel koroonaopatsientidel esines tromboos. Aspiriin on aga vahend, mis aitab verd veeldada ja sellega vältida trombide teket.

Aspiriini kasutatakse ka valuvaigistina peavalude, lihasevalude, menstruatsioonivalude, külmetushaiguse ja artriidi puhul. Ühtlasi aitab aspiriin vältida infarktide ja insultide ohtu.

Nüüd arvavad teadlased, et verd vedeldava toimega aspiriin aitab ka koroonahaiguse vastu.

Uuring avaldati väljaandes Anesthesia & Analgesia ja selle võeti vaatluse alla 412 koroonapatsienti, kellest  314 aspiriini ei saanud. 98 patsienti said aga aspiriini vahetult peale haiglasse tulekut või nädal enne seda. Uuringust tuli välja, et patsientidel, kes said aspiriini, oli 44 protsenti väiksem vajadus hingamisaparaadi järele ja 43 protsenti väiksem vajadus intensiivravi järele. Koroonapatsiendid, kes olid saanud aspiriini surid 47 protsenti väiksema tõenäosusega.