NordenBladet — Valitsus kiitis esidevahendite teel peetud istungil heaks lisaeelarve eelnõu, millega eraldatakse Haridus- ja Teadusministeeriumi valdkonnale 14,4 miljonit eurot, millest 13,4 on ministeeriumi eelarves. 

„Praegu on kõige olulisem kriisi mõjude leevendamine – ministeeriumile kavandatavast summast suur osa on mõeldud just nimelt laste ja noorte õpilünkade tasandamiseks ning vaimse tervise toetamiseks. Olulisel kohal on ka distantsõppe läbi viimiseks vajalike arvutite ning internetiühenduse tagamine,“ selgitas haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

6 miljonit on kavandatud suvisteks laagriteks, kus saab pakkuda lastele ja noortele nii vaimset tervist turgutavat meelelahutust, õpioskuste arendamist kui õpilünkade tasandamist.

Veel 6 miljonit on planeeritud erahuvihariduse, -huvitegevuse, erakoolide, eralasteaedade ja -hoidude pidajate toetamiseks kriisi mõjude leevendamisel.

0,5 miljonit on nähtud ette koostöös Lastekaitse Liiduga koolidele täiendavate arvutite soetamiseks, et jagada neid distantsõppe perioodiks õppijatele. Lisaeelarves eraldatud summa eest on planeeritud soetada ligi 1400 arvutit. Varasemalt on ministeerium eraldanud toetust 1254 arvuti soetamiseks.  Kokku toetab ministeerium enam kui 2600 arvuti ostmist.

0,9 miljonit eurot on planeeritud haridusasutustele kiirtestide soetamiseks.

1 miljonit eurot on kavandatud koostöös kohalike omavalitsustega peredele parema internetiühenduse tagamiseks.

Täpsemad toetuste jaotamise tingimused on selgumisel. Ministeerium teavitab neist esimesel võimalusel.

Lisaeelarve kulude ja toetuste maht on kokku ligi 641 miljonit eurot. Lisaeelarve aitab tervisevaldkonda võitluses koroonaviirusega ning toetab taastumist, et piirangute leevenemise järel saaksid majandus ja inimeste normaalne elu kiiresti taastuda.