NordenBladet — Soome sotsiaal- ja terviseministeerium valmistatab ette võimalust koroona sundtestimiseks piiril, kirjutab sotsiaalmeedias pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru.

Kiuru väitel valmistatakse sundtestimise võimalust ette parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjoni seisukoha järgi. Eelmisel sügisel takerdus vastava asja ettevalmistamine just parlamendis.

Parlamendi sotsiaal- ja tervisekomisjoni värske seisukoha järgi saaks koroona sundtestimist rakendada nende inimeste peal, kellel pole esitada tõendit negatiivse koroonatesti, vaktsineerimise või koroona läbipõdemise kohta.

Kiuru lisas, et juba praegu saab piiril testimist tõhustada, kuna kohalikel valitsusasutustel ja omavalitsustel on kehtiva seaduse alusel õigus inimesi piiril testida. Seda võimalust pole aga eriti kasutatud. Põhjuseks on olnud erimeelsused kohalike võimuorganite ja valitsuse vahel.

Osa ettevõtteid nagu Finnair on hakanud iseseisvalt nõudma reisijatelt tõendit negatiivse koroonatesti kohta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee mallin ennakkotestitodistuksesta sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuman mukaisesti. Vastaava malli tuotiin eduskunnalle viime syksynä, mutta se ei tuolloin edennyt. 1/4
— Krista Kiuru (@KristaKiuru) March 14, 2021