NordenBladet — Soomes registreeriti eelmisel, 9. nädalal (1. – 3. märtsil) taas rekordiline uute COVID-19 juhtude arv, peaaegu 4400 juhtumit. Olukord on keeruline, eriti Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas ning Edela-Soomes (Varsianis-Suomi). Vajadus haiglaravi järele on kasvanud peaaegu kogu riigis, selgub terviseameti värskest ülevaatest.

Nädala algul, 1. märtsil 2021 kuulutas valitsus koos Vabariigi Presidendiga Soomes koroonaviiruse olukorra tõttu välja eriolukorra. Epideemiat aitava kontrollida peamiselt igaühe enda ettevaatusabinõud ning hügieenisoovituste ja -piirangute range järgimine.

Vaktsineerimised ei aeglusta veel epideemia levikut märkimisväärselt, kuid kaitsevad vaktsineerituid koroonaviiruse haiguse eest ja on surmade arvu juba vähendanud. Vähemalt üks vaktsiiniannus on antud Soomes enam kui 500 000 inimesele (8,9 protsenti üle 16-aastastest elanikest).

Juhtude arvu suurenemisega võib nakkuse avastamine oluliselt edasi lükkuda. Kogu riigis tuvastati uute kodumaiste nakatumiste allikas 62 protsendil juhtudest. Kui edasisi nakatumisi ei suudeta viivituste tõttu vältida, kiireneb epideemia veelgi. Jälgimise kiirus on samuti oluline viiruse mutatsioonide põhjustatud nakkusahelate piiramiseks.

Soomes on ka üksikuid piirkondi, kus haiguse olukord on rahulik. Suusapuhkuste ajal suurendab turism nakkuse levimise ohtu ka nendesse piirkondadesse.

Nakatumiste ahelaid katkestatakse hügieeninõuete ja testidega
Eelmisel, 9. nädalal (1. märts – 7. märts) teatati nakkushaiguste registrisse ligi 4400 uuest juhtumist, mis on üle 400 võrra rohkem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 79 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 72 juhtumiga.
Viimase kahe nädala jälgimisperioodil oli uusi juhtumeid umbes 8350, mis on ligi 2300 rohkem kui kahel eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 151 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes 110-ga eelneva kahenädalase perioodi jooksul.

Hinnanguline nakatuvusmäär on praegu 1,10–1,30 (tõenäosus 90 protsenti).
Nakatumise ahelaid saab katkestada, kui taotleda õigeaegselt testi isegi väiksemate sümptomite puhul. Seetõttu on positiivne, et inimesed lähevad testi tegema järjest hoolsamalt. 9. nädalal tehti koroonateste kaks korda rohkem kui aastavahetusel: üle 145 000 testi. Vaatamata suurenenud testide arvule on positiivseid proove üha rohkem: 9. nädalal oli positiivsete proovide osakaal umbes 3 protsenti.

Nakatumised on põhiliselt saadud kodumaal
Enamik koroonaviirusega nakatumisi pärineb kodumaalt. Reisipiirangud ja tõhustatud meetmed terviseohutuse parandamiseks piiripunktides on end ära tasunud, 9. nädalal oli välismaalt saadud nakatumiste osakaal on vaid 1,5 protsenti. Välismaalt saadud nakatumiste järelnakatumised moodustasid 2,3 protsenti kõigist nakatumistest.

Eelmisel, 9. nädalal registreeriti ligikaudu 80 protsenti kõigist juhtudest alla 50-aastastel ja umbes 46 protsenti alla 30-aastastel. Üle 60-aastaste osakaal oli umbes 9 protsenti ja üle 70-aastaste osakaal umbes 4 protsenti. Eakatel avastatud juhtumite osakaal on aastavahetusest alates jäänud madalaks.

Haiglavajadus on püsinud samal tasemel
Haiglas viibivate patsientide koguarv on samal tasemel kui eelmisel nädalal. Vajadus intensiivravi järele on viimastel nädalatel suurenenud, eriti Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas. Üleriigiliselt pole intensiivravi võimekus ohustatud. Tuleb märkida, et nakatumiste arvu suurenemine kajastub haiglavajaduses mõnenädalase hilinemisega.

Haiglaravil oli täna, 10. märtsil koroonahaiguse tõttu kokku 256 patsienti, neist 43 intensiivravi osakonnas. 10. märtsiks 2021 oli teatatud 779 haigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia järelaruanne ja ka varasemad aruanded on terviseameti veebis.