NordenBladet — Pandivere ja Adavere-Põltsamaa nitraaditundliku ala tegevuskava eelnõu aastateks 2021-2024 on kuni märtsi lõpuni Keskkonnaministeeriumi kodulehel avalikul väljapanekul.

Keskkonnaministeeriumi veeosakonna nõuniku Ann Riisenbergi sõnul on kuni 31. märtsini kõik ettepanekud eelnõu kohta teretulnud. „Põhjendatud ettepanekuid ja vastuväiteid võtame eelnõu täiendamisel kindlasti ka arvesse,“ märkis Riisenberg.

Pandivere ja Adavere-Põltsamaa nitraaditundlikule alale on põhja- ja pinnavee kaitseks kehtestatud rangemad keskkonnakaitsenõuded. Piirangute põhjuseks on Pandivere kõrgustiku ja Kesk-Eesti tasandiku looduslik eripära – õhuke pinnakate, karstilehtrite ja allikate rohkus, mille tõttu on see ala erakordselt tundlik põllumajandusest lähtuvale pinna- ja põhjaveereostusele.

Põllumajandustootmisest pärineva reostuse mõju vähendamiseks pinna- ja põhjavees koostatakse vajalikke meetmeid sisaldav nitraaditundliku ala tegevuskava, mida korrigeeritakse iga nelja aasta tagant vastavalt pinna- ja põhjavee seireandmetele.

Tegevuskava eelnõu aastateks 2021-2024 leiab sellelt lehelt: https://www.envir.ee/et/nitraaditundlik-ala