NordenBladet — Koostöös tehnikaülikooli teadlastega on plaanis leida parimaid rakendusi masinõppe ja tootmise automatiseerimisele kõrgtehnoloogiliste energiasalvestite loomiseks.

Ühine algatus aitab Eesti teadlastel leida teoreetilistele uuringutele rakendust vastavalt turu ja tööstuse vajadustele.

Rektor Tiit Land rõhutas erasektori ning akadeemia koostöö tähtsust: „See viib teadus- ja arenduskoostöö Skeletoniga uuele tasemele ning annab uue mõõtme, kuna hakkame pakkuma inseneridele partneri tehases ja teadus- ning arenduskeskuses spetsiaalseid õppeprogramme,” ütles TalTechi rektor Tiit Land.

Skeletoni tegevjuht ja asutaja Taavi Madiberk lisas: „TalTechi ja Skeletoni koostöö eesmärk on anda tugev tõuge, et Eestis kujuneks välja energiasalvestuse uurimis- ja arendustegevuse kompetentsikeskus. Tehnoloogiamahukates sektorites edu saavutamiseks tuleb luua innovatsiooni ökosüsteeme, kus ettevõtted, teadlased ja riigiasutused teevad koostööd. Oleme kindlad, et see koostöö toob Eesti majandusele ja rohetehnoloogia sektorile kasu.”

Prorektor Sven Illingu sõnul on TalTechi kui ettevõtliku ülikooli eesmärk aidata Eesti ärisektoril muutuda kõrgtehnoloogilisemaks ja sellega konkurentsivõimelisemaks. Koostöö Skeletoniga on hea näide sellest, kuidas ülikool saab panustada. „Leian, et Skeleton on eeskujuks ja innustuseks teistele idufirmadele ja ma loodan, et see inspireerib uute tehnoloogiaettevõtete asutamist Eesti ülikoolides loodava teaduse baasil,“ kinnitas ettevõtlusprorektor Sven Illing.

Täna sõlmitud leping on jätk varasemale ja väga produktiivsele koostööle, millest on võrsunud patenditaotlus, et kaitsta uudset meetodit üliõhukese painduva struktuuriga superkondentsaatori elektrokeemilise süsteemi valmistamiseks.

“Meie laboril on viieaastane aktiivne koostöö Skeletoniga. Oleme Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) toel lõpetanud painduva elektrokedratud superkondensaatori arendamise projekti ning käivitame ESA üldise toetava tehnoloogia programmi abil elektrokedratud separaatori arendust. See uurimistöö on suunatud kosmosetööstusele pakkumaks vastupidavamaid ja efektiivsemaid energiasalvestuse tooteid. Samuti peaks sel aastal meie laboris doktorikraadi kaitsma ka Skeletoni tööstusdoktorant,“ sõnas TalTechi polümeeride ja tekstiilitehnoloogia labori juhataja ja professor Andres Krumme.

Sel kevadel plaanib Skeleton jätkata TalTechi üliõpilaste toetamist, stippe on ettevõte tublidele tehnikatudengitele välja andud ka varasematel aastatel.

Samuti on ettevõte toetanud Eesti tudengivormeli meeskonda ning üle poole Skeletoni Tallinna kontori töötajatest on tehnikaülikooli vilistlased või üliõpilased.

Tallinna Tehnikaülikool on Eesti tehnika- ja IT-teaduse ning -hariduse lipulaev, kust saab kõrgharidust kõigil astmetel inseneri- ja tehnikateadustes, infotehnoloogias, majanduses, loodusteadustes ning merenduses. Eesti ainsa tehnoloogiaülikooli unikaalsus peitub valdkondade sünergias, mis aitab kaasa uute ideede sünnile.

Skeleton Technologies on superkondensaatorite ja energiasalvestussüsteemide tootja ja arendaja, mille klientideks on auto- ja transporditööstuse ettevõtted ning tööstuslike seadmete tootjad.

Ettevõtte patenteeritud kõverdatud grafeenil põhinevad ultrakondensaatorid esindavad tööstuse viimase 20 aasta suurimat tehnoloogilist arengut ja selle uuendusliku materjali kasutamine annab ettevõtte toodetele võrreldamatu eelise võimsuse ja energiatiheduse osas.