NordenBladet — E-tervise teemaline taskuhääling ehk podcast keskendub tervishoiu digitaliseerimist puudutavatele teemadele, vaadates seda käsikäes nutika muudatuste juhtimisega. Saatesarja külalisteks on tervishoiuvaldkonnaga seotud eksperdid nii Eestist kui mujalt maailmast, kes jagavad kogemust, kuidas tervishoius muudatusi ellu viia ning millised need võiksid olla süsteemi, organisatsiooni ning üksikisiku tasandil.

Avasaate külaline  dr. Diana Ingerainen jagab kuulajatega oma kogemust muutustega kohanemisel nii arstina kui ka organisatsiooni juhina.  Lisaks arutletakse esimeses saates tehnoloogia rolli üle arstide võimestamisel paremate digitööriistadega ning käsitletakse ka seda, milline võiks inimeste tervise juhtimine välja näha tulevikus.

Lisaks dr Ingerainenile, olid esimeste episoodide külalisteks Guardtime meditsiinijuht Ain Aaviksoo, WHO tervishoiu rahastamise ekspert Triin Habicht, USA e-tervise ettevõtte juhtivtöötaja Ksenia Kapoor, Montreali Neuroloogilise Instituudi külalisprofessor Uku Vainik. Järgmistes saadetes on külas Nortali partner Taavi Einaste ning MinuDoc asutaja Tarmo Pihl.

Saatejuhi Priit Kruusi sõnul on podcasti sihtrühmaks nii praegused ja tulevased E-tervise õppekava tudengid kui ka laiemalt inimesed, kes tervishoius erinevaid muudatusi veavad.  „Need sobivad kuulamiseks kõigile, kel üldisem huvi tervishoiuvaldkonna ning terviseinnovatsiooni vastu“, ütles Kruus.

Saates osalevad erineva taustaga tervishoiuvaldkonnas tegutsejad – teadlased, tervishoiutöötajad, ettevõtjad, riigiametnikud, innovatsioonijuhid. Lihtsasti kättesaadav podcasti formaat aitab avada terviseinnovatsiooni telgitaguseid laiemale kuulajaskonnale, kuid täiendab ja toetab ühtlasi juba olemasolevat E-tervise õppekava, andes erinevate ekspertide kogemuse põhjal hea ülevaate sellest, millised tervishoiu osapooled, rahastamise- ja teenusmudelid on uute tehnoloogiate rakendamisel olulised ning millised lahendused innovatsiooni rakendamist kõige paremini toetavad.

Digital Health taskuhääling on olenevalt saate külalisest või teemast nii inglise kui ka eesti keeles. Viis esimest episoodi on kuulatavad Spotify-s, Apple Podcasts, Google Podcasts ja Pocket Casts platvormidel.

E-tervise magistriprogramm on ainulaadne õppekava Euroopas, mis annab laia ringi oskusteadmisi tervishoiust, IT- st, meditsiinist, majandusest, õigusteadusest, riigikorraldusest, ettevõtlusest ja muudest tervishoiu digitaliseerimisega seotud teemadest. E-tervise õppekava koolitab tuleviku muudatuste juhte, kes oskavad uusi tehnoloogiaid ja digitaalseid lahendusi tervishoius analüüsida, välja töötada ja edukalt kasutusse viia.

Lisainfo:

Priit Kruus
E-tervise magistrikava programmijuht
IT-teaduskond, Tallinna Tehnikaülikool

Avafoto: Unsplash