NordenBladet — Eesti president Kersti Kaljulaid kaitses intervjuus Soome telekanalile MTV võimalikult leebeid koroonapiiranguid, kuigi viiruse levik on riigis laialdane. Eestis on viimase 14 päevaga olnud ligi 600 nakatumist 100 000 elaniku kohta. Võrdluseks, Soome vastav number on 65 ringis. Sellele vaatamata pole Eestis kehtestatud karmimaid piiranguid koroona leviku tõkestamiseks ning president Kersti Kaljulaid kaitses seda poliitikat intervjuus MTV saatele Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen.

Kaljulaid ütles, et Eestis püütakse leida tasakaalu koroonapandeemia ja võimalikult väheste piirangute vahel, aga siiski nii, et meditsiin suudab haigusjuhtumitega toime tulla.

Kaljulaid ütles, et meditsiin saab praegu hakkama. Eesti valitsuse eesmärk on kehtestada piiranguid vaid niipalju, et haiglad üleliia ei täituks ning intensiivravi osakonnad tuleksid pandeemiaga toime.

Kaljulaid ütles, et Eesti raviasutused saavad pandeemiaga paremini hakkama võrreldes teiste Euroopa riikidega ja tulemused on head. Patsiendid pääsevad Eestis kiiresti ravile, ütles Kaljulaid.

Kaljulaid ütles, et ta loodab, et Eesti jätkab samal kursil ka edaspidi. „Eestlased tahavad ise oma tegevust piirata, mitte nii, et valitsus neid piiraks – see on samuti Eesti valikuid mõjutanud,” ütles Kaljulaid. Ta ütles, et loodab, et õpilased naasevad paari nädala jooksul õppetööle.

Samas tunnistas Kaljulaid, et Eesti olukord valmistab talle muret. „Mul on kahju kõigist neist, kes on oma elu selle pandeemia käigus kaotanud,” ütles Kaljulaid. Tema väitel räägitakse Eestis pandeemia tulemusel rohkem laste ja noorte vaimse tervise olukorrast. Kui neid asjaolusid arvestada, siis tuleb piirangute seadmisel olla väga ettevaatlik ning anda inimestele võimalikult palju liikumisvabadust. Asi on ka majanduslik: Mida enam piirata, seda raskem on majandusel.

Avafoto: Kersti Kaljulaid (Erik Peinar/Riigikogu fotoarhiiv)