NordenBladet — Haridus- ja Teadusministeerium eraldas Tartu Ülikoolile, Tallinna Ülikoolile ja Tallinna Tehnikaülikoolile kokku 1,2 miljonit eurot regionaalse kõrgharidusõppe tugevdamiseks.

Tartu Ülikoolile eraldati 600 tuhat eurot õppe tugevdamiseks Narva, Pärnu ja Viljandi kolledžites. Tallinna Tehnikaülikool sai 400 tuhat eurot regionaalse kõrgharidusõppe tugevdamiseks Ida-Virumaal ja Saaremaal ning Tallinna Ülikool 200 tuhat eurot Haapsalu kolledži toetamiseks.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aab ütles, et peab kõrgkoolide õppekohtade paiknemist üle Eesti väga oluliseks ning tõdes, et nende ülalpidamine vajab lisaressurssi. „Oleme ülikoolidega kokku leppinud, et nad jätkavad nendes piirkondades õppe pakkumist,“ sõnas Aab. „Samas annab kolledž piirkonnale lisaks kõrgharidusõppe pakkumisele ka muud lisandväärtust, näiteks pakub täiendusõpet, toetab teadmussiiret ja pakub töökohti.“

Regionaalse kõrgharidusõppe arendamisel lähtuvad ülikoolid OSKA analüüside soovitustest ja tööjõuvajaduse prognoosidest, oma vastutusvaldkondadest ning kohaliku tööturu vajadustest. Erilist tähelepanu pööratakse õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse ning informaatika ja infotehnoloogia õppekavagrupi õppekavadele.

Regionaalse õppe tugevdamiseks on kavas tänavu toetada veel kahte rakenduskõrgkooli – Tallinna Tehnikakõrgkooli, mis pakub õpet ka Lääne-Virumaal ning Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, millel on struktuuriüksus Kohtla-Järvel.