NordenBladet – Kas teadsite, et kroonprints Haakoni asemel võinuks Norra järgmiseks riigipeaks saada hoopis tema vanem õde? Ajal, mil kroonprintsess Märtha Louise sündis, ei olnud võimalik naistel tõusta Norra troonile.

Kui aga kroonprintsess sai 15-aastaseks, oli Norral naispeaminister, kelle arvates oleks võinud Märtha Louise’ist kui esiklapsest siiski saada järgmine Norra riigijuht. Toimus ka vastavasisuline jutuajamine tollase kuninga Olav V ja kroonprintsessi Märtha Louise’iga. Kroonprintsess aga ei osanud siis seisukohta võtta ja seetõttu otsustati, et ei hakata seadust muutma ning Harald V järel tõuseb troonile Märtha Louise’i noorem vend.

Norra kroonprintsess tundis suurt kergendust, kuna riigipea roll on väga vastutusrikas ja pingeline. Ta on öelnud, et on oma venna üle väga uhke. Kroonprintsess Märtha Louise’i arvates saab kroonprints Haakon oma ülesannetega väga hästi hakkama ja keskendub just õigetele asjadele.

Norra troonipärimisseadust muudeti 1990. aastal ja selle kohaselt võib Norra saada endale ka naismonarhi. Seadus puudutab aga neid isikuid, kes on sündinud peale 1990. aastat.

Kroonprintsess Märtha Louise’il on küll troonipärimise õigus, kuid järjestuses on tema vend ja venna lapsed kroonprintsessist eespool.