NordenBladet — Riigikogu võttis seadusena vastu Reformierakonna fraktsiooni algatatud Eesti Rahvusringhäälingu seaduse muudatuse, millega peab ERR pöörama rohkem tähelepanu vaegkuuljate kõrval ka viipekeelsetele kurtidele.

“Mul on väga hea meel, et eelnõu peale kevadist katkestamist sai nüüd seaduseks. Kuigi seaduse nõue ei ole imperatiivne, on see tähelepanu suunav ja olulise tähendusega just nende inimeste jaoks, kes ilma subtiitrite ning viipekeele toeta jääks ilma ühiskonnas liikuvast infost ja teadmusest,” ütles eelnõu eestkõneleja Jüri Jaanson.“Samavõrd oluline on, et kuulmispuudega inimesed saaksid koos teistega otse osa kõrgemate riigijuhtide avalikest, kogu ühiskonnale mõeldud pöördumistest, mis kantakse üle rahvustelevisioonis, sealhulgas näiteks ka Vabariigi Presidendi uusaastatervitusest,” lisas Jaanson. “Kuigi ERR on teinud palju tööd selle nimel, et kuulmispuudega inimesed saaksid otsesaadetest osa, ei ole see piisav. Riik peab siin õla alla panema ja aitama ERRi otsesaateid varustada automaatsubtiitritega ja viipekeelse tõlkega.”

Jaansoni sõnul juhib uus seadus nii riigi kui telesaadete tootjate tähelepanu sellele, et igaühel ühiskonnas on õigus saadetes edastatavale infole ja uudistele.