NordenBladet — 14. detsembril 2020 toimus digitaalselt Balti Assamblee ja Põhjamaade Nõukogu iga-aastane tippkohtumine, mis oli pühendatud väga päevakohasele teemale – olukorrale Valgevenes. Tippkohtumisel tehti selgeks, et Balti- ja Põhjamaade parlamendid toetavad Valgevene rahvast püüdlustes saavutada vabadus, demokraatia, õigusriik, kodanikuühiskond ning teabe mitmekesisus.

Balti- ja Põhjamaad kui vabad demokraatlikud riigid mõistavad ja toetavad täielikult Valgevene rahvast nende võitluses ning seetõttu taunivad ühiselt vägivalda Valgevenes.

Iga-aastasel tippkohtumisel jagasid oma teadmisi Valgevene olukorra kohta kolme inimõigusorganisatsiooni – International Media Support, Civil Rights Defenders ja Human Rights House Foundation – esindajad ning välisministeeriumite Valgevene eksperdid.

Oluline on hoida Valgevene päevakorra keskpunktis

Inimõigusorganisatsioonid tänasid Põhja- ja Baltimaid toetuse eest, kuid rõhutasid, et Valgevene olukord tuleks hoida rahvusvahelises tegevuskavas kesksel kohal. Nende hinnangul tuleks endiselt näidata solidaarsust opositsiooniga ning kehtestada režiimi vastu lisaabinõud, eelkõige majandussanktsioonid, kuna Valgevene režiim sõltub võimul püsimiseks tugevalt rahalistest vahenditest.

Eksperdid tõid esile, et Valgevene olukord ei saa muutuda uueks normaalsuseks, mistõttu on vaja Valgevene inimesi toetada. Nad juhtisid tähelepanu ka sellele, kui tähtsad on edasised majandussanktsioonid, sõltumatu meedia toetamine, Valgevenest pärit üliõpilaste stipendiumid ning riiklike viisade paindlik väljastamine Valgevene inimestele.

Valgevene peab jääma prioriteediks

Balti Assamblee president prof Aadu Must rõhutas: „Baltimaade inimesed mäletavad tõenäoliselt selgemini kui teised, mida tähendab vabaduse ja demokraatia eest võitlemine. Toetame kindlalt oma Valgevene naabreid nende püüdlustes otsustada oma riigi tuleviku üle oma tingimustel ja repressioone kartmata.“

Põhjamaade Nõukogu president Silja Dögg Gunnarsdóttir: „Balti Assambleel ja Põhjamaade Nõukogul on mitmes valdkonnas pikk ja uhke koostööajalugu. Koos esindame kaheksa riigi ja kolme sõltumatu piirkonna parlamendiliikmeid. Tänane kohtumine näitab selgelt, et jätkame Valgevene inimeste vankumatut toetamist võitluses demokraatia eest.“

Balti Assamblee ja Põhjamaade Nõukogu rõhutasid, et olukord Valgevenes peab jääma prioriteediks ning poliitiliselt tähtsale kohale igas demokraatlikus riigis. Mõlemale organisatsioonile on väärtused, nagu demokraatia, vabadus ja inimõigused, äärmiselt tähtsad.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT