NordenBladet — Kultuuriminister Tõnis Lukas kuulutas taas välja Kultuurisõbra konkursi, et tunnustada eraisikuid, ettevõtteid või organisatsioone, kes on olnud kultuurile aasta jooksul toeks rahaliselt või oma tegudega.  14. detsembril välja kuulutatud konkurss võtab kokku lõppeva, kultuurikorraldajate jaoks seninägematuid väljakutseid esitanud 2020. aasta.

„Aasta alguses sõbrapäeval tunnustusi jagades ei võinud me keegi aimata, kui keeruliseks see aasta meile kõigile kujuneb. Digilahendused aitasid kultuurielul ka kevadise eriolukorra ajal jätkuda. Nii sai digikultuuriaasta hoopis uue tähenduse,“ rääkis kultuuriminister Tõnis Lukas. „Riiklikud toetused asutustele ja vabakutselistele loovisikutele aitasid meie kultuurikorraldajatel tegevust jätkata. Kuigi ettearvamatute tingimustega, on kultuurielu siiani ikkagi avatud. Tänan kõiki osalisi turvavajadustest kinni pidamise eest. Kutsun kultuuriasutusi ja korraldajaid hetkeks tagasi mõtlema ka oma heade partnerite ning toetajate peale, kes jäid raskel ajal truult teie kõrvale,“ lisas minister konkursi väljakuulutamisel.

Kultuuri toetanud ettevõtjad ja eratoetajad ehk kultuurisõbrad selgitatakse välja kümnendat korda. Aastate jooksul on tunnustust pälvinud nii suuremad kui ka väiksemad ettevõtjad, nende seas rahvusvahelised suurettevõtted ja üleilmselt tuntud kaubamärkide esindajad Eestis. Samuti on kultuurikorraldajad iga-aastaselt esile tõstnud metseene, kelle isiklik panus on olnud nii mõnegi sündmuse või festivali toimumisel määrav.

Kandidaate võivad esitada kõik kultuurivaldkonnaga kokku puutuvad organisatsioonid. Iga kultuurikorraldaja saab teha ühe ettepaneku. Kandidaadiks ei saa olla Kultuuriministeerium või selle valitsemisala asutus, samuti mitte nende töötajad või nende korraldatud projektid. Arvesse ei lähe ka teised riigiasutused, riigi enda ellu kutsutud organisatsioonid või organisatsioonid, kelle põhitegevus on toetuste jagamine. Kandidaatide hulgast valib Kultuuriministeeriumis kogunev komisjon välja kultuurisõbrad ning peapreemia ehk aasta kultuurisõbra laureaadid. Võitjad avaldatakse  Kultuurisõbra tseremoonial, mis toimub sõbrapäeva eel, veebruaris 2021.

Kandidaadi esitamiseks konkursile Kultuurisõber 2020 tuleb täita Kultuuriministeeriumi kodulehel elektrooniline ankeet. Välja võib pakkuda ka varasematel aastatel esitatud organisatsioone ja isikuid. Kandidaatide esitamine on avatud pühapäevani, 10. jaanuarini 2021.

Eelmisel tunnustamisel 2019. aasta tegevuse eest pälvisid peapreemia ehk aasta kultuurisõbra tiitli Nordic Hotel Forumi omanik ja juht Feliks Mägus ning kütusefirma Olerex. Lisaks neile tänati 21 ettevõtet või kultuuritoetajat, kelle panus oli möödunud 2019. aastal samuti silmatorkav ja kaalukas. Loe konkursi tingimuste kohta lisaks siit. Varasemate aastate kultuurisõbrad on leitavad siit.

Avafoto: Kultuurisõber 2019, 14. veebruar 2020 Proto Avastustehases (Kultuuriministeerium/ Ardo Kaljuvee)
Allikas: Eesti Kultuuriministeerium