NordenBladet — Kirjandussõbrad juba teavad, et novembri teisel nädalal on põhjust süveneda põhjamaade autorite teostesse. 9.-15. novembrini on lapsed, noored ja täiskasvanud oodatud tutvuma Põhjala kirjandusega. Põhjala kirjanduse nädal toimub igal aastal koos kolme valitud raamatuga ning kõik valitud raamatud peegeldavad aastateemat. Selle aasta teema on “Põhjala maailmas”.

Raamatukogud, seltsimajad, koolid, lasteaiad jne on oodatud osa võtma Põhjamaade kirjanduse nädalast, pannes end kirja siin.

Käesoleva aasta Põhjala kirjanduse nädal kutsub lapsi, noori ja täiskasvanuid mõtlema selle üle, mida tähendab olla maailmakodanik ja kuidas leida oma koht maailmas. Rännukihk on viinud põhjamaalasi loendamatutesse kohtadesse kõikjal maailmas – jälgi Põhjala kultuuripärandist leiame nii ammusest viikingite ajast kui ka tänapäeva migratsioonilainest põhjustatud liikumistest.

Planeedil maa elab 8 miljardit inimest ja kõik me koos moodustame selle maailma. Vaatamata riigipiiridele saame me rännata peaaegu kõikjale, suunduda oma turvalisest koduhoovist tundmatute kauguste poole. Reisid võivad olla lühikesed või pikad, kesta mõnda aega või igavesti. Maailm võib tunduda lõputult suur või üpris väike, kuid üks asi on kindel – kõik 8 miljardit inimest elavad ja loovad oma unikaalse maailma kandes endas neile ainuomast lugu.

Vaadates maailma läbi kirjanduse

Lugemine on haruldane võimalus reisida ja kogeda maailma. Kirjandus võimaldab meil seigelda tundmatutes kohtades, tunda ära käidud radu ning avastada erinevusi ja sarnasusi kultuuris ja igapäeva elus. Raamatut lugedes ja oma kujutlusvõimet kasutades võime me kodust lahkumata olla sadade kilomeetrite kaugusel. Nagu oleksime koos seal koos autoriga – me võime kuulda, tunda, avastada ja õppida. Saame koos osalistega naerda või valada koos sel teekonnal mõne pisara.

Maailm selle aasta teemaraamatutes

Käesolevaks aastaks valitud raamatud pulbitsevad elust ja küsivad suuri küsimusi elust ja surmast, privileegidest, õigustest ja kohustustest selles maailmas. Raamatud kirjeldavad tegelaste iseloomuomadusi, mis meid nii ühendavad kui eraldavad – teevad meist isiksused. Kõik selleks aastaks valitud raamatud on võitnud Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna. Loodame, et raamatud haaravad lugejaid kaasas ning teema pakub põnevust ka erinevate tegevuste korraldamiseks.

Lastele mõeldud ettelugemine, hommikuhämarus, on eelmise aasta Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinna võitja Kristin Roskifte (Norra) raamat “Kõik on olulised”. Pealkiri kannab kenasti edasi mitmeti tõlgendamist (inglise keeles “Everybody counts” – kõik on olulised või kõik arvutavad) – see on nii raamat, kus lapsed saavad arvutada kui ka raamat, kus räägitakse, et igaühega peab arvestama, sest kõik on kordumatu individuaalsusega ja väärtuslikud.

Noored saavad kaasa seigelda Jakob Wegeliuse (Rootsi) raamatus “Mõistatuslik mõrvalugu”. Raamat võitis Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinna aastal 2015 ja on järg raamatule “Legend Sally Jonesist”. Raamatus “Mõistatuslik mõrvalugu” järgneme me Sally Jonesile, kes satub Portugali pealinnas Lissabonis kitsikusse. Tema teekonnal päästmaks oma sõpra, soome laevakaptenit Henry Koskelat, näeme me nii lahkust kui julmust.

Täiskasvanutele mõeldud õhtuhämaruse ajal loetakse ette lõik islandi kirjaniku Auður Ava Ólafsdóttir raamatust “Arm”. Raamat võitis Põhjamaade Nõukogu auhinna aastal 2018 ja räägib sellest, kuidas meie sisemaailm võib kokku kukkuda, et seejärel taas tuhast tõusta. Raamatu peategelane Jónas Ebeneser on raskemeelne keskealine murtud mees. Ta otsustab sõita Islandilt ühte sõjast räsitud riiki vaid ühe eesmärgiga – võtta endalt elu. Selle täideviimiseks annab ta endale aega 7 päeva. Aga antud aja jooksul avastab ta enda ja teiste kohta hinge arme jätnud mineviku, millest ta midagi ei teadnud.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT