NordenBladet – Kas teadsite, et teatud toiduained võivad külmkapis hoopis rikneda või maitse kaotada? Siinkohal mõned toiduained, mida ei ole soovitatav säilitada külmkapis.

Tomatid
Uuringud on näidanud, et tomatid kaotavad oma maitse, kui neid hoida temperatuuril alla 12 C. Fiona Mair, kes on Austraalia tarbijateorganisatsiooni CHOICE majapidamisspetsialist, ütleb, et selleks, et tomatid oleksid kauem värsked, tuleks neid eemal hoida ka õuntest, apelsinidest ja banaanidest.

Lõikamata juurviljad
Juurvilju nagu küüslauk ja sibul on parem hoida jahedas ja pimedas, kuid mitte külmkapis, kuna nad võivad hakata seal roiskuma. Mairi sõnul võivad juurviljad külmkapi niiske keskkonna tõttu hakata käärima ja kaotada maitse. Seevastu lõigatud juurvilju tuleks hoida külmkapis konteineris.

Õlid
Rääsumise vältimiseks on vaja pähkli- ja seemneõlisid säilitada külmkapis. Mitte kõikidele õlidele ei sobi külm temperatuur: nt kookosõli taheneb, kui seda hoida külmas.

Leib
Leiba ei tohiks kunagi panna külmkappi, kuna see kaotab nii oma maitse. Kus siis tuleks seda hoida? Leivale sobib nii paberkott kui ka leivakarp. Kui hoida leiba kilekotis, hakkab see mõne aja pärast hallitama.

Mesi
Mett ei ole soovitatav hoida külmkapis, kuna see muutub seal tahkeks.

Basiilik ja petersell
Peterselli ja basiilikut soovitatakse hoida vees ja jahedas kohas. Kui need maitseained panna külmkappi, hakkavad nad kiiresti närtsima.

Kohvioad ja jahvatatud kohv
Jahvatatud kohvi ja kohviube ei tohiks hoida külmkapis, kuna nad imavad endasse niiskust ja ümbritsevaid lõhnu. Kohviube ja jahvatatud kohvi tuleks säilitada õhukindlas konteineris toatemperatuuril, valguse eest kaitstult.

Avafoto: Pexels
Allikad: dailymail.co.uk, choice.com.au, mealplanmagic.com