Soome kirjanik Seija Vilén ja kultuuritoimetaja-kriitik Anna Kortesalmi avastasid üksteist peale pikka kooselu meestega. Naised olid mõnda aega koos elanud, seejärel otsustati abielluda ning ka laps saada, kirjutab Me Naiset.

 

Soome kirjanik Seija Vilén ja kultuuritoimetaja-kriitik Anna Kortesalmi said neljakümnesena lapsevanemateks. Harmooniline pereidüll ei sündinud siiski kergelt. Õnn on eeldanud aastaid kestnud kogemusi: nii Seija kui Anna olid pettunud varasematest suhetest. “Õnneks on alati võimalus uuele õnnele,” ütlevad naised ühest suust.

Mõlemale on praegune liit esimene tõsine naissuhe. Anna olevat leidnud seksuaalse identiteedi kolmekümnesena. Enne seda kohtus ta meestega.

Peale esimest kohtumist armunud paar ei vajanud kaua aega mõtlemiseks. Nad kolisid kokku juba samal suvel ning samasse kohta järgnesid Seija kaks kooliealist last. 2008 suvel sai paaril koos elatud kolm aastat ning nad otsustasid abielluda.

Naised tundsid, et nende elust puudub siiski veel midagi. Anna oli neljakümnene, ülekaaluline ja lesbi, sellest hoolimata soovis ta emaks saada.

“Paar inimest ütles mulle, et ma ei tohiks rasestuda, kuna olen juba liiga vana. Langetasin kaalu enne viljastusravi, sest ülekaalulisus võib rasestumist raskendada. Ma siiski uskusin salamisi sellesse, et ma võin kuuluda sellesse väiksesse protsenti, kes saab rasestuda.”

Paari meelest oli enne beebi saamist siiski hea idee veidikene oodata. Seeläbi jõudsid nad ise kui ka Seija lapsed ideega harjuda. Seija muidugi mõtles, kuidas nad majanduslikult hakkama peaksid saama.

Lapse saamine ei olnud kerge. Kõik viljastuskliinikud ei võta lesbipaare vastu ning paaril ei olnud kerge ka annetusspermat leida. Enamus Anna ja Seija meestuttavatest keeldusid kohe ja teised vajasid lausa aastapikkust mõtlemisaega.

Kevadel 2009 alustas paar Helsingis viljastusravi. Prooviti kolm korda, need ka ebaõnnestusid. Neljas kord läks täppi.

Kunstlikult viljastunud lapsevanematel oli vaja kokku puutuda palju bürokraatiaga. Sotsiaalameti töötajad tegid koduvisiite ja vanemad pidid täitma igasuguseid pabereid ning käima intervjuudel.

“Vahel olen kade heterode ja nende õiguste peale: neil ei ole vaja muretseda selliste asjade peale, beebi kaenlas,” ütleb Seija.

 

[ot-gallery url=”gallery/mehed-seljatanud-lesbipaar-seija-vil%c3%a9n-ja-anna-kortesalmi-%c3%b5nneks-on-alati-v%c3%b5imalus-uuele-%c3%b5nnele”]