NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon tutvub tänasel avalikul istungil Riigikontrolli kontrolliaruandega E-residentsuse programmi tulemuslikkusest ning saab lühiülevaate maaelu edendamiseks rakendatavate kriisimeetmete elluviimisest.

Komisjoni esimees Jürgen Ligi ütles, et ettevõtluse edendamiseks loodud digi-ID programmi tulusust Eestile on hinnatud väga erinevalt. Tema sõnul soovib komisjon saada selgust, kui palju on selle põhjuseks otsese ja kaudse hinnangu ning soovi ja tegelikkuse vahe.

Riigikontrolli kontrolliaruandest „E-residentsuse programmi tulemuslikkus“ selgus,  et e-residentsuse programmi tulud ületavad kulusid ligi 10 miljoni euro võrra, kuid programmi kaudu saadav tulu sõltub väikesest hulgast ettevõtetest. Nimelt pärineb 95 protsenti tuludest kuuelt protsendilt ettevõtetelt.

Eesti on e-residentsuse programmi esimese viie aasta jooksul andnud elektroonilise dokumendi (digi-ID) ca 63 000 välismaalasele 174 riigist. Digi-ID võimaldab neil kasutada Eesti avalikke e-teenuseid ja luua ettevõte, kuid aruanne näitab probleemina, et e-residendi digi-ID on välja andnud ka välismaalastele, kellel on välisriigis kehtiv kriminaalkaristus.

Istungile on kutsutud on väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem, siseminister Mart Helme, Politsei- ja Piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, Maksu- ja Tolliameti ning  Riigikontrolli esindajad.

Teise teemana käsitleb komisjon oma istungil Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) rakendatavate kriisimeetmete elluviimist. Komisjoni küsimustele on kutsutud vastama maaeluminister Arvo Aller ja Riigikontrolli esindajad.

Ligi sõnul on Riigikogu eksitatud MESi lisaraha kasutamise põhjendustega ja olukord ei vasta sellele, mis oli koroona-lisaeelarve püstitatud eesmärk. „Piirangute ja likviidsuse probleemi leevendamise asemel on taotletud muud, aga nii ei tohiks täitevvõim parlamendilt raha küsida,“ ütles Ligi.

Avalik istung algab kell 13.15 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Videosalvestist istungist saab hiljem vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.