NordenBladet — Tartu Ülikooli eetikakeskus ja Tartu Ülikooli õigusteaduskond osalevad uues Horisont 2020 teadusprojektis, mis uurib laste ja noorte internetikäitumise jälgimise põhjal küberkuritegude toimepanemise sotsiaalseid ja psühholoogilisi põhjuseid.

Projekti „RAYUELA“ eesmärk on kokku tuua õiguskaitseasutused, sotsioloogid, psühholoogid, antropoloogid, õigusnõunikud, arvutiteadlased ja insenerid, et tegelda paremini ennetustööga ja mõista paremini faktoreid, mis mõjutavad alla 18-aastaste veebikasutamist ning soodustavad küberkuritegude toimepanekut. Projekti esimene kohtumine toimus 1.–2. oktoobril.

„Eetikakeskus nõustab RAYUELA projektipartnereid teaduseetika ja privaatsuse kaitse teemadel. Oleme ka varasemalt laste ja noorte uurimistöösse kaasamise puhul aidanud eetikajuhiseid koostada,” ütles keskuse juhataja professor Margit Sutrop. Ta lisas, et eetikakeskuse roll on pakkuda oma kogemust, kuidas kaasata lapsi uurimistöösse ning millised sotsiaalteaduslikud meetodid on eetiliselt lubatavad.

Projektis osaleb ka TÜ õigusteaduskond, kes prof Jaan Ginteri juhtimisel tegeleb kriminoloogia ja andmekaitsega. „Õigusteaduskonna roll on selles projektis internetiohtude viktimoloogiline (ohvriõpetus; õpetus kuriteo ohvrist – toim.) ja kriminoloogiline külg ning uuringus andmete kasutamise õiguslik pool,“ ütles prof Ginter.

Noorte kaasamine on võetud fookusesse eeskätt seetõttu, et õiguskaitseorganid on märganud järjest enam just noori inimesi küberkuritegusid toime panemas. Projekti kirjelduses on osutatud, et noored peavad neid tegusid naljakaks ega mõista oma tegude tagajärgi ning järgnevat karistust. Rahvusvaheliselt hinnatakse küberkuritegevuse põhjustatud kahjuks 445 miljardit dollarit aastas.

RAYUELA raames luuakse erinevatele veebiplatvormidele sobilik interaktiivne hariduslik mäng, mis jutustab lugusid küberseiklustest. Mängija pannakse sageli valiku ette ning mängu tulemus sõltub tehtud valikutest. Projekti raames vaadeldakse lapsi mängu mängimas nii kontrollitud (nt kool) kui ka kontrollimata (nt iseseisvalt veebis) keskkondades ning analüüsitakse nende käitumist.

RAYUELA peamine eesmärk on mõista noorte küberkuritegude sooritamise motivatsiooni. Loodavat mängu kasutades soovitakse noori harida internetikasutamise kasude, riskide ja ohtude osas, et küberkuritegevust ennetada ja leevendada.

Lisaks Tartu Ülikoolile on Eestist projekti kaasatud ka Politsei- ja Piirivalveamet. Projektis osalevad veel Hispaania, Belgia, Slovakkia, Portugali, Ühendkuningriigi, Läti, Kreeka ja Saksamaa eksperdid, kokku 17 partnerorganisatsiooni. RAYUELA tegevused algasid 2020 oktoobrist ning kestavad aastani 2023.

Laste ja noorte kaasamisega on eetikakeskusel ka varasem põhjalik kogemus Euroopa Liidu rahastatud projektist „Lapsed kui muutuste tekitajad ühiskonnas“ (SiSCatalyst), kus keskuse peamine ülesanne oli hinnata ja vaagida projekti eetilisi aspekte ning töötada välja juhtnöörid olukordades, mis hõlmavad laste kaasamist ning tegevusi nendega teadusühiskonnas (ingl Science in Society, SiS).

Projekti täispealkiri on „Noorte harimine ja jõustamine läbi mängimise internetis ohutult toimetamiseks“. RAYUELA projekti toetab Euroopa Liidu Horisont 2020 uurimis- ja innovatsiooniprogramm grandilepingu nr 882828 alusel.

Lisainfo
Õnne Allaje, TÜ eetikakeskuse kommunikatsioonispetsialist, onne.allaje@ut.ee, +372 5308 4099