NordenBladet – 28. septembril linastunud Discovery Networki dokumentaalsari näitab parvlaevast seninägemata kaadreid. Laeva kerest on leitud 4 m pikkune auk, mis oli varasemalt merepõhjas peidus.

Norra Trondheimi meretehnika professori Jørgen Amdahli arvates ei saa välistada, et laevakere kahjustus oli põhjus, mis viis parvlaev hukkumiseni.

Estonia laevavrakki uuriti allveelaeva roboti abil 2019. aasta sügisel.

Uus leid toetab teooriat, et laevakeres tekkis suur auk, mis põhjustas laeva hukkumise.

Parvlaev läks põhja kõigest 55 minutiga. Ainult 137 inimest pääses ja 852 inimest hukkus.

Laev lebab merepõhja savisel pinnal ja on hakanud merepõhjas ümber pöörduma. Laev on liikunud rohkem püsitisse asendisse, mistõttu on muutnud tüürpoordi nähtavaks. Uus avastus tehtigi tüürpoordi osal.

Sukeldumist korraldas ajakirjanik ja filmirežissöör Henrik Evertsson. Sukeldumisel osales ka üks Põhjamaade juhtivaid sukelduseksperte Linus Andersson.

Kui varasemalt ringles teooria, et laeva pardal võis toimuda plahvatus, siis nüüd räägitakse, et augu põhjustas tõenäoliselt üsna suure objekti  väline jõud, mis tungis laeva kerre ja kahjustas terastalasid.

Ametliku versiooni kohaselt oli parvlaev Estonia huku põhjuseks tormise ilma tõttu lahtitulnud vöörivisiir: autotekile sattus vesi, mistõttu laev sattus kreeni ja läks põhja.

Palju laevahuku üleelanud inimestest ei ole siiani laevahuku lõppraportiga nõus: neil on kahtlusi, et lõppraport ei ole kajastanud seda, mida nemad laeval kogesid.

On lootus, et lõpuks selgub tegelik tõde, miks parvlaev Estonia hukkus 28. septembril 1994.

Eesti peaminister Jüri Ratas teatas, et algatatakse laevavraki uus uurimine, mida juhib Eesti Vabariik. Koostööd tehakse ka teiste Põhjamaadega.

 

Allikas: Aftonbladet.se